Изследват овчето сирене заради съмнения за примеси

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:19 / 15.06.2023
777
Точно преди месец от Сдружение "За достъпна и качествена храна“ съобщиха за проведен тест в акредитирана международна лаборатория на пет от най-популярните марки български овчи сирена, показал шокиращи резултати. Анализите установили, че само едно от петте марки овчи сирена наистина е произведено само от овче мляко, останалите са смес – овче с краве мляко.

И тъй като от Българската агенция за безопасност на храните се самосезираха и насрочиха свои проверки, Sinor.bg.bg попита за резултатите от тези инспекции.

Към този момент родните власти са приключили единствено с документалните проверки в съответните мандри. И според тях документално е доказано, че има "проследимост на вложените суровини по технологични дневници на всички произведени през последните три месеца партиди овче сирене. При проверките не е установено влагане на краве мляко в овчето сирене".

Успоредно с това са взети и четири проби овче сирене от произволно избрани партиди на същите мандри, които се продават в търговската мрежа. Пробите са изпратени за изследване в лаборатория в Хърватска, като се очаква резултатите да излязат след около 2 седмици, съобщиха от БАБХ. С други думи - инспекцията ще се проточи с близо 2 месеца, време, в което всеки нарушител би могъл да потули нередностите.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер
Добри новини за университетските преподаватели
Дадоха 2 министерства и 34 общини на АДФИ заради нередности във ф...
Важна заповед от кмета на наш морски град! Който я наруши - може ...
Зловещо убийство у нас! Откриха обгорени тленни останки
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).