Калина Константинова: Камуфлажните пропагандни твърдения ни пречат да приемем Закона за защита от домашното насилие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:46 / 02.08.2023
620
Всички сме съучастници в това, че интимната връзка не бе разписана в Закона за защита от домашното насилие. Това заяви пред NOVA зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Калина Константинова, коментирайки предложенията за  промени в Закона за домашното насилие след обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

"В последните години цялата измислена пропаганда, джендърска идеология и псевдо интерпретации и пропагандни твърдения не позволиха на последните два парламента да приемат каквито и да било изменения в Закона за защита от домашно насилие. Законът не беше променян от 12 години. Миналата сряда нямаше политическа воля мярката за вкарването на интимната връзка в закона, която сега предлагаме, да бъде приета. Тоест законът, който приехме финално, въвежда мерки, които можеха да бъдат активни само за жертви на домашно насилие, които са жертва и насилник, които споделят едно домакинство, имат общ бюджет или са в съпружески отношения", подчерта тя. 

По думите ѝ в подкрепа на новите предложения и мерки, включващи жертви на насилие, които са в интимна връзка, са били само ПП и ДБ. "ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се увеличат присъдите за насилие, които да имат превантивен ефект. Ние подкрепяме тези предложения и потърсихме подкрепа да се разшири обхватът на Закона за защита от домашно насилие, вкарвайки интимната връзка. Момичето, пострадало в Стара Загора, попада точно в тази хипотеза. Тепърва ще изградим информационна система, базирана на закона, приет миналата седмица", посочи депутатът. 

Константинова обясни и каква защита е щяла да получи 18-годишната Дебора, ако новите предложения за изменение в закона бяха приети още миналата седмица. "Нейният сигнал щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа. През това време съдът можеше да разпореди, че нейният насилник трябва да прекрати всякакъв контакт и комуникация с нея и полицията трябва веднага да приведе това разпореждане в действие. Тя може да намери правна и психологическа помощ в центровете за закрила. Освен това провинението на насилника ще влезе в информационната система и при всяка негова следваща подобна простъпка - тя ще се приема като рецидив и ще има информация във всички институции, че този човек вече е отправял заплахи и вече е бил заплаха за някое момиче".

"Камуфлажните пропагандни твърдения като джендърската идеология са това, което през последните две години ни пречи да приемем Закона за защита от домашното насилие. В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промените. 118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на подобно безобразно посегателство", допълни Константинова. И подчерта, че ставаме свидетели в медиите на подобни случаи на насилие всяка втора седмица."Всички бяхме съучастници, неприемаййки измененията в закона", категорична е тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (209):
25.04.2024 Дебора завърши училище: От тук нататък предстои най-доброто за мен
17.04.2024 Дебора: Страшно съм изнервена
17.04.2024 Трети опит за старт на делото "Дебора"
05.04.2024 Дебора мечтае да стане полицайка
27.03.2024 Ново заседание по делото "Дебора"
03.03.2024 Дебора сподели снимка от много важен за нея ден
Още новини от Национални новини:
"Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия в рафинерията...
Здравният министър с актуална информация за коклюша в България, е...
КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
Главчев с важна среща
Еколог: Мокрите кърпички са най-честият отпадък, който намираме з...
Започва инвентаризация в "Лукойл"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).