Кметът на Карлово настоява за създаването на Държавна агенция за борба с бедствията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:01 / 22.06.2023
563
"Мерките за тези климатични промени трябва да се вземат между държавните институции заедно с общините. Предложили сме да се създаде държавна агенция за борба с бедствията, името е условно. Тя трябва да съчетае 6-те регионални структури на пожарната, междуведомствената комисия за ликвидиране на последствията и да има два финансови фонда – от единия да се финансират проекти за превенция". Това заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов по NOVA NEWS.

Според него този фонд трябва да е на бюджетно финансиране. Експерти от тази агенция да оценяват опасността от големи валежи и др. бедствия и общините да работят превантивно. "Искаме да има система за ранно предупреждение за евентуални бедствия. Има сателитни снимки, включително в МВР има такъв отдел. Кметовете искаме часове предварително да бъдем уведомявани за тази облачна маса, за да можем превантивно да организираме евакуация на хората", каза Кабаиванов. Той изтъкна, че при бедствие като наводнението в Долината на розите най-важното е евакуацията.

За наводнението в Карловско от началото на септември 2022 г., кметът на Карлово обясни, че още не са одобрени проектите за речните корита. "Хората, които имат сериозно повредени имоти, очакват някой да им построи къщите. Това няма как да стане", каза Кабаиванов. Той обясни, че от дарения пострадалите са получили максимално 30 000 лв. Според него, ако са били застраховали домовете си, с обезщетението и с кредит сега са могли да строят домовете си.

"Сечта е извън общински имоти, тя е в държавен горски фонд. Общините не участват никъде. Хората гледат едни големи камиони, натоварени с дърва. Тези гори са държавна собственост и местната власт сме изключени априори от тази сеч", каза Кабаиванов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (53):
26.09.2023 Денков призна, че превантивната работа по бедствията е най-голямата им слабост и обеща подкрепа на политическо ниво
08.09.2023 Денков за наводненията: Реакцията на държавата беше мигновена, в застрашените места имаше около 4000 туристи
10.08.2023 От МОСВ бият аларма, тези реки могат да предизвикат наводнения в следващите дни!
29.06.2023 Заради наводненията: Агенцията за военновременните запаси предоставя провизии на Борован
26.06.2023 В Лом обявиха частично бедствено положение 
23.06.2023 Отменено е частичното бедствено положение в град Дунавци
Още новини от Национални новини:
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре. Има пос...
Няма мърдане за кмета на Омуртаг и баща му
100-годишен данъкоплатец изуми Спецов
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Началникът на КАТ Пловдив трябва да си замине н...
БАН подкрепя вузовете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).