Корнелия Нинова: За да тръгне България напред трябва да се управлява с грижа за хората

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
21:29 / 21.01.2021
1093
"Искаме да върнем доверието на хората в институциите и в изборния процес. Въпросът не е партиен, той е държавнически. Има недоверие към политическата класа и институциите, което ги делегитимира. Връщането на доверието у хората е държавнически въпрос", категорична бе председателят на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV по повод  инициираните от партията срещи с извънпарламентарни формации и НПО-та за съгласуване на общи действия, осигуряващи честен вот на идващите парламентарни избори.

Нинова припомни, че има много примери за нарушения в изборния процес и това отблъсква хората от изборите. По думите й ниската активност в изборния процес довежда до ниска легитимност и на избраните, а във време на криза е нужно да имаш силна подкрепа, за да предприемаш мерки. 

Запитана дали има съмнения в предстоящите избори, Нинова отговори утвърдително и лаконично: "Тези избори ще ги правят ГЕРБ“. Тя спомена и примерите с техни представители, които са носели чували с бюлетини, инструктирали са как да се гласува и за кого при предишни избори. 

"Решението на въпроса за намаляване на силата на купения и корпоративен вот е масово гласуване, висока активност. Гласувайте, без страх, свободно, не се поддавайте на внушения, че е опасно да се гласува. И още повече на внушенията, че каквото и да случи, този вот е предрешен. Просто гласувайте за когото предпочитате, но гласувайте – това е изходът от купения, корпоративен, контролиран вот", апелира Нинова.

"Високата активност е ключова за легитимност на изборите и институциите", подчерта лидерът на социалистите.

 На въпрос за "анти-ГЕРБ" фронта, организиран от левицата, Нинова коментира: "Подчинени на сериозната държавническа цел, като най-голямата опозиционна партия, поехме инициативата и подаваме ръка на всички, които искат, за гарантиране на честни избори. Това е надпартийна цел. Всички трябва да се обединим за честността на изборите".

Лидерът на българските социалисти поясни, че БСП има структури в цялата страна, а някои от извънпарламентарните партии, които се заявяват за промяна, нямат такива. БСП, като парламентарно представена партия, има също и членове в секционните избирателни комисии. "Искаме да обединим нашите и техните възможности в името на демократичния, правовия ред, легитимността на институциите", обясни Нинова.

Тя обяви за пореден път предложенията на левицата, внесени днес за промяна в Изборния кодекс, сред които са видеонаблюдение – да се предава онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протокола, и да се прави запис, който да бъде доказателство в съда при оспорване резултата от изборите. Другото предложение на левицата по думите й е свързано с изчистване на "мъртвите души" от списъците, публичен регистър на избирателите и активна регистрация.

"Важната тема е какво ще се случва след изборите. Нито една политическа партия, която претендира да влезе в парламента, досега не е сложила програма на масата. Ние сложихме – знаем кои са проблемите и знаем как да ги решим", категорична е Нинова. Тя подчерта, че "Визия за България" е актуална – и най-вече принципът, заложен в нея за промяна на модела на управление.

Корнелия Нинова акцентира и върху това, че кризата и световната пандемия е доказала необходимостта от реформи, които от БСП са разписали още преди 3 години – реформа в здравната система - болниците да не бъдат търговски дружества, образованието - един учебник по един предмет, а съдържанието му да бъде отговорност на държавата, реформа в социалната система и в пенсионната.

Близо 2 милиона българи живеят на прага на бедността, критикува тя. "Кризата задълбочи неравенствата", обърна внимание лидерът на левицата, като наблегна на част от предложенията на БСП, залегнали във "Визия за България" и алтернативния бюджет за 2021 г. - преизчисляване на пенсиите, въвеждане на семейно подоходно облагане за младите хора с деца, реформа на ВиК сектора.

"Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората", категорично повтори Нинова.

Виж коментарите (3)

Още по темата (3144):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).