Личните лекари вече ще издават направления за PCR тест

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:43 / 07.10.2020
2288
Общопрактикуващите лекари ще имат право да издават направления за изследване с PCR на техни пациенти, за които имат съмнение за COVID-19. Това ще става по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. За целта предстои сключване на анекс към Националния рамков договор, съобщават от здравното министерство. 

До подписването на анекса, в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в НРД.

Успоредно с това, организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

Това беше решено на проведена среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС – в лицето на д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзелов, на НЗОК – с представител управителят проф. Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

В рамките на срещата бяха дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки.

"На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).