Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Митрополит Антоний: Епархията на Николай Пловдивски, въпреки Ролексите и скъпите коли, е образцова
Автор: Екип Burgas24.bg 10:44 / 20.05.2024Коментари (0)1431
©
Един от основните проблеми в българската църква е свързан със силното руско влияние, каза Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний пред "Свободна Европа". 

"Няма как от дистанцията на времето да се изчисти тази сянка на Москва над цяла България“, каза митрополит Антоний. По думите му "в момента България е на голям кръстопът, но в крайна сметка важен е пътят, по който ще поемем“.

В последните месеци БПЦ даде няколко знака, които я дистанцират от Москва. В началото на годината от името на патриарх Неофит беше прочетено изявление, което осъжда руската агресия срещу Украйна. След това руският патриарх Кирил, който подкрепя войната, не беше поканен на опелото на Неофит, който почина през март.

"Факт е, че никоя война не е благословена от Бога, от Църквата. Само тази война, която отбранява териториите и човешките животи. Украйна е жертва поради факта, че това е конфликт, който се разрасна и Русия в момента е този агресор“, каза митрополит Антоний.

Той обяви, че прекалено много хора не желаят митрополит Николай да ръководи Светия синод, защото не им харесва, че няма да могат да прокарват едни или други интереси, които за в ущърб на Църквата.

Пловдивският митрополит Николай е един от най-влиятелните членове на Светия синод и сочен за бъдещ патриарх. Непосредствено след смъртта на Неофит обаче той публикува писмо, в което казва, че не желае да бъде номиниран за негов наследник на поста.

"Ако дойде моят ред, бих предложил митрополит Николай за патриарх – да. За мен е важно този, който ще бъде български патриарх, да може с твърда ръка да отстоява интересите на Българската православна църква (БПЦ), защото като че ли времената ще стават много трудни и ще трябва да се държи здраво кормилото на БПЦ".

Новият патриарх

“Прекалено много хора не желаят митрополит Николай да ръководи Светия синод, защото не им харесва, че няма да могат да прокарват едни или други интереси, които за в ущърб на Църквата“, каза Антоний.

По думите му "митрополит Николай, колкото и да му е създаден един такъв мракобесен образ в обществото – със скъпите коли, с "Ролекс"-ите, с лукса, ако отидете в неговата епархия, ще видите едни ремонтирани храмове, пълни с народ, с млади свещеници, които служат“.

Пловдивският митрополит Николай често попада във фокуса на общественото внимание с изказванията си. Той заклейми европейската интеграция на България през 2008 година, обяви се против концерт на Мадона и анатемоса сурогатството и съжителството без брак.

“Всеки един от нас има своите човешки слабости, но Николай може би като млад в самото начало, е, бил може би, по-емоционален. Може би сега от дистанцията на времето, той оценява някои неща като грешка, но пък в крайна сметка той винаги е пазел православната вяра и я отстоявал“, каза Антоний.

По повод писмото на Николай, с което казва, че не иска да бъде номиниран за патриарх, Антоний каза, че "всеки един митрополит, когато става епископ, той дава своите обети, че ще служи на Бог, на Църквата, ще има послушание към българския патриарх, към Светия синод. Оттам нататък, когато поемаме този кръст, ние отдаваме целия си живот на Църквата и това дали някой иска или не иска, това зависи изцяло от Светия синод на БПЦ“, каза още Антоний.



Още по темата: общо новини по темата: 38
15.07.2024 »
11.07.2024 »
06.07.2024 »
04.07.2024 »
03.07.2024 »
02.07.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: