Нови забрани за нагреваемите цигари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:58 / 02.06.2023
4040
Без аромати и вкусове вече ще са и устройствата за пушене чрез нагряване. Това предвиждат промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, публикуван за обществено обсъждане. В момента производителите на така наречените нагреваеми устройства за пушене предлагат тютюневи изделия с различни вкусове и аромати, като сред тях има на мента, цитруси, боровинки и много други. Забраната за аромати и вкусове в нагреваемите цигари е във връзка с изискване, заложено в европейска директива.

Също така се въвежда условие към производителите на такива продукти на всяка потребителска опаковка на нагреваеми тютюневи изделия за пушене да се поставят и комбинирани здравни предупреждения. Така, както при цигарите и тютюна за пушене, върху опаковките ще трябва да се поставят както предупреждения, така и снимки. Според закона има общо 14 предупреждения за вредата от тютюнопушенето, а изображенията са разделени в три групи. Те трябва да бъдат използвани всички в рамките на една година.

В документа се предвижда и въвеждане на определение за нагреваемо тютюнево изделие. Това е ново тютюнево изделие, което се нагрява, за да се произведат емисии, съдържащи никотин и други химикали, които след това се вдишват и в зависимост от характеристиките си е бездимно тютюнево изделие или тютюнево изделие за пушене.

С промените се въвежда забрана за производители на електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене и течностите, съдържащи никотин за всякакви форми на публичен или частен принос. Те може да са към радиопрограми, които целят или пряко, или непряко оказват въздействие за популяризирането на електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене и течностите, съдържащи никотин. А също и за събития, дейности или отделни лица, или се провеждат в няколко държави членки, пише "Телеграф".

В проекта е записано още, че новите забрани и условия за пускане на пазара на нагреваеми тютюневи изделия влизат в сила три месеца след обнародването на изменението в "Държавен вестник“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6854):
07.05.2024 Родният хайлайф се скъса да си показва яйцата, Камелия - майстор на
агнешкото
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
Още новини от Национални новини:
Транспортираният мъж от Варна до София със самолет "Спартан" е в ...
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохемато...
След потопа в Плевен: 400 болни и възрастни, голяма част от които...
В болница връзвали насила 104-годипна жена
Българин спокойно отглежда банани в двора на къщата си
Туроператор с много обнадеждаваща информация


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).