Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пореден случай: Онкоболна жена чака с месеци решение на ТЕЛК 
Автор: Екип Burgas24.bg 17:52 / 22.06.2023Коментари (0)368
© БНТ
Хора със сериозни заболявания чакат да бъдат освидетелствани от ТЕЛК с месеци, а понякога и повече. Поредният случай е на онкоболна жена от Русе, съобщават от БНТ. 

Преди 6 години на Надежда Дюлгерова ѝ поставят диагноза "карцином на гърдата". Оттогава насам тя е претърпяла няколко операции, преминала е през химиотерапия, четири пъти се е явявала пред ТЕЛК. Последното решение го е чакала година и половина. Подала е документи през октомври 2021 година.

След пет месеца получава становище, което не я удовлетворява, обжалва го пред Националната експертна комисия и отново чака – още една година и един месец. През това време неколкократно се е опитвала да разбере какво става с документите ѝ, но без успех.

Надежда Дюлгерова: "Няма комуникация. С НЕЛК изобщо не можеш да се свържеш по телефона. Тук в ТЕЛК комисията ходих няколко пъти. Понякога попадах на добър човек, който влизаше в "моите обувки" и казваха: Имайте търпение. Друг път се случи, една госпожа да се обърне и да ми каже: Е, нали имате работа… И знаем много добре, че там, където се подават документите и там, където се вземат решенията, е може би 20 крачки. Решенията, когато се върнаха от София, им трябваха 14 дена, за да се придвижат от едната сграда до другата сграда. Задавам въпроса – Това нормално ли е?!"

От Регионалната здравна инспекция в Русе, на чието подчинение са териториалните експертни комисии, признават, че решенията излизат със закъснение. От години има проблем с намирането на медицински кадри, повечето от тях са пенсионери. И макар че отблизо 2 месеца заработи специализиран ТЕЛК за хора с онкологични заболявания в Русе, генерално решение на проблема няма.

"Има много законови пречки. Съставът на ТЕЛК-овете – много добре знаете, че те не са окомплектовани… В Русе разкрихме още един ТЕЛК, т.е. на територията на област Русе работят 3 ТЕЛК-а, което до някъде облекчава работата. Ние използваме всички ресурси, с които разполагат лечебните заведения на територията на град Русе, за да осъществим тази дейност, която ни е възложена от Министерството на здравеопазването", обясни д-р Александър Парашкевов – директор на РЗИ - Русе.

Но чакането с месеци продължава. Надежда Дюлгерова казва, че ако не има човек до себе си, на когото да

разчита, не знае как е щяла да оцелее. Останала и без работа - заради заболяването си е трябвало да смени професията и година и 7 месеца е ходила на интервюта.

Надежда Дюлгерова: "В момента, в който стигнем до това, че аз съм с ТЕЛК, интервюто приключва. Работодателите не желаят хора с ТЕЛК, което е проблем, законово е проблем. Хората с ТЕЛК се гледат като хора втора ръка… Ако не можеш да изпълняваш работата, която си изпълнявал преди това, нека държавата да се опита да те преквалифицира, да ти даде възможност, а не да те оставят вкъщи на произвола на съдбата."

Надежда обаче има надежда, че нещата все пак могат да се променят, ако се вземат решения в интерес на хората:

"Ако може малко по-бързо да се случват нещата, за да може човекът в тази ситуация да не е толкова ощетен – първо да е болен и отделно да очаква отношение от държавата."

След 2 години Надежда Дюлгерова отново ще се явява пред ТЕЛК. Иска ѝ се да вярва, че до тогава ситуацията ще е коренно променена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Криза с язовир „Ясна поляна”
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: