Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поредно признание за древния Пловдив
Автор: Екип Burgas24.bg 09:49 / 22.06.2023Коментари (0)442
Френското издание Caminteresse излезе с материал за най-старите в градове в Европа. В него за пореден път Пловдив получава признание.

Мъже, жени, деца, старци са създали един континент, който е белязал историята на своята социална, икономическа, културна и дори архитектурна цивилизация. За тази цел архитектурното наследство на древна Атина в Гърция продължава да съблазнява най-много хора, въпреки малкото руини. Но не е само тя! И освен това не е най-старият град в Европа.

По какви критерии определяме стария град?

Археологическите разкопки са най-доброто средство за определяне на възрастта на един град. Няколко консенсусни понятия направиха възможно дефинират елементите, които правят възможно да се квалифицира един град като по-стар от друг.

Първият критерий има за цел да намери ръкописни свидетелства, които удостоверяват ефективното присъствие на фондация.

След това вторият критерий трябва да разчита на първия, като проведе археологически разкопки, за да докаже, че градът наистина е съществувал и че е бил обитаван от векове.

И накрая, третият критерий има за цел да се обърне към други изследвания, които могат да докажат или удостоверят или дори потвърдят, че наистина е имало град и че е бил обитаван.

Кой е най-старият град в Европа?

Европейският континент, люлката на цивилизацията, завоеванията, изследването и великите колониални истории, има набор от многостранни градове. Всеки град е построен според хода на своята история, своята цивилизация и своята култура. Поради тази причина дори във Франция строежите не са еднакви в различните градове. Според археолози и историци град Пловдив, който се намира в Българияе най-старият обитаван град в Европа. Този древен европейски град датира отпреди 6000 години. Бил е обитаван от тракийска колония. Този град е преименуван от Филип II Македонски, бащата на Александър Велики, който го нарича Филипополис. Прозвище на мястото, което се е запазило и до днес.

Кой е вторият най-стар град в Европа?

Ако си мислите, че  най-старият град в Европа е Атина, то вие грешите. Въпреки че много хора вярват в това и днес. Атина без съмнение е един от най-великите градове в Европа. И до днес продължава да съблазнява посетителите, които минават през района. Люлката на западната цивилизация е основана 4000 години преди Христа. Тази дата му позволява да заеме ранга на втория най-стар жив град в Европа.

Кой е третият най-стар град в Европа? 

Доказателствата за първите общества в Европа са отпреди 10 000 години. Те са от област Матера в Италия. Ако се смята за третия стар град в Европа, вместо за първия, това е защото не е наблюдаван живот и архитектура в продължение на дълъг период от време, както беше в двата предишни града. Едва от 2000  години преди нашата ера този град приветства първите си жители. В резултат на това той е с включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Кой е най-старият град във Франция? 

Според многобройните археологически разкопки, извършени на територията на Франция, данните разкриват, че Безие е най-старият град във Франция и който все още е обитаван и до днес. Този град е дори по-стар от Марсилия, която се смята за най-стария град във Франция.



Още по темата: общо новини по темата: 1
31.03.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: