Предприемат се мерки за рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:30 / 27.01.2011
1456
Правителството даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма "Транспорт" да подпише договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Държавно предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и на "Метрополитен" ЕАД. Средствата са за своевременната реализация на проекта "Рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъци на железопътната линия Пловдив-Бургас" и за завършване на втория етап от проекта за разширение на метрото в София.

Одобрение и за двата проекта от страна на Европейската комисия се очаква към средата на 2011 г. Същевременно, предвид големия обем и продължителност на извършваните дейности, реализацията им трябва да стартира преди одобрението от Брюксел, за да може да завърши успешно по график.

За цялостното изпълнение на първия проект са необходими 490,14 млн. лв. (без ДДС), от които 427,57 млн. лв. са безвъзмездна помощ по ОП "Транспорт", а останалите - съфинансиране от страна на бенефициента НКЖИ. Дейностите включват три подпроекта - рехабилитация на жп инфраструктура по участъци от жп линията Пловдив-Бургас, оценка на съответствието и строителен надзор, както и проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации в жп възел Бургас.

Сключването на договори за предоставяне на безвъзмездна помощ между УО на ОПТ и НКЖИ и "Метрополитен" ЕАД преди окончателното одобрение на проектите от ЕК ще доведе до навременното им завършване, тъй като се създава възможност те да стартират по-рано. В случай, че финансовата помощ по проектите, одобрена от Брюксел е по-ниска от посочената в договорите, както и в случай, че проектите не бъдат одобрени, средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет, в първия случай, и от бюджета на "Метрополитен"/Столична община - във втория.

Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
10.05.2011 Днес започва рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас
09.05.2011 Утре започва рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас
05.05.2011 Министър Александър Цветков ще даде старт на жп проекта Пловдив-Бургас
08.02.2011 Съкращава се пътуването по жп линията Пловдив – Бургас след рехабилитацията
08.02.2011 Подписаха договора за проектиране и строителство на жп линията Пловдив -
Бургас
08.02.2011 Подписват договор за рехабилитация на жп линията Пловдив-Бургас
Още новини от Национални новини:
Държавните университети затварят врати, ето кога
Новости има при бюлетините, а гласуването на машина е по познатия...
Добра новина за инфлацията, кредитите и лихвите в България
Отбелязваме Международния ден на семейството
Честваме паметта на монах, който е приел ангелски образ
8 области са в жълто и предупредени за опасно време днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).