Проф. Дуранкев: Финансовият министър има още няколко карти в ръкавите си, които ще извади по-късно

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
09:58 / 22.06.2023
643
Новата план-сметка за 2023 година не е неочаквана, защото ако един бюджетар не може да скрие или да открие 1 млрд. повече или по-малко, той не заслужава да бъде финансов министър. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Асен Василев има доста стаж като финансов министър, за да знае къде как да пипне, за да постигне тези цели, с които всъщност е свързано управлението на коалицията или на каквото и да било. Простите сметки, които могат да се направят на база на тези думи, които изрече финансовият министър е, че разликата от проекта на служебния кабинет, който беше обсъждан и новия проект, който ще се внесе, ще трябва да бъде малко над 7 млрд. лева по-малко като бюджетно салдо", обясни икономистът.

По думите му вероятно тези 3% дефицит ще бъдат спазени: "Финансовият министър има още няколко карти в ръкавите си, които ще ги извади по-късно вероятно, защото той работи с макрорамката на служебния кабинет, т.е. очакванията са за 1,8% ръст на брутния продукт. До този момент на база първото тримесечие от 2023 г., брутният вътрешен продукт нараства с 2,3%, т.е. много е възможно брутният продукт да бъде доста по-голям отколкото се очакваше и съответно приходите в бюджета да бъдат по-високи", отбеляза проф. Дуранкев.

Той добави: "Заставаме пред дилемата дали да заколим кокошката, за да си сготвим вкусен бульон, или да я оставим да ни снася яйца. Очевидно е, че в случая няма да имаме достатъчно яйца от новата реколта, а всъщност орязването на капиталовите разходи няма да води до добри резултати за бъдещето на икономиката. Тоест, в момента ние колим кокошката, но не я оставяме да снася яйца, това е проблемът. вторачваме в момента за този 3% дефицит на бюджета, но забравяме, че има още един индикатор по който ще съдят България дали е достойна да влезе в еврозоната и това е хармонизираният индекс на инфлацията. Тоест, ако искаме да отговаряме на критериите, освен 3% бюджетен дефицит, инфлацията трябва да падне под 4% на годишна основа, нещо, което тази година със сигурност няма да се случи", коментира икономистът.

Виж коментарите (1)

Още по темата (734):
10.04.2024 Средната заплата в Бургас в края на 2023-та е достигнала 1 681 лева
25.03.2024 Над 4700 българи прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични чувствително са се повишили
22.02.2024 БВП е на най-високото си ниво в историята ni
05.01.2024 Ползваме по-малко болничен
02.01.2024 Важно за бъдещите пенсионери
Още новини от Национални новини:
Обявиха причините за катастрофата с автомобила на НСО
Честито на печалившите! България има нов тото милионер
Бойко Борисов: Инерцията и омразата от последните години вече има...
Първи снимки от катастрофата с Кирил Петков - на място има пожарн...
Ето какво казаха адвокатите на обвиняемия за стрелбата в Арбанаси...
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре. Има пос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).