Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Производители на найлонови торбички поискаха отмяна на екотаксата
Автор: Екип Burgas24.bg 17:01 / 11.09.2012Коментари (22)1100
© Burgas24.bg
Производителите на найлонови торбички настояват правителството да отмени задължителната екотакса, която те трябва да плащат от 1 октомври за произвежданите от тях продукти. От следващия месец таксата за всяка една торбичка става 35 стотинки, досега такава имаше само за най-тънките. Засегнати от тази наредба са близо 200 фирми в страната, които твърдят, че ги грози фалит.

От Асоциация "Полимери" твърдят, това ще доведе до масови фалити на фирми.

В Пловдив се проведе кръгла маса по проблема, на която присъстваха и депутати.

Мотивът, с който правителството прие промяна в наредбата за определяне на реда и размера на продуктова такса, бе да ограничи потреблението на найлонови торбички, които замърсяват околната среда.

Страната ни е сред най-големите потребители.

Производителите обаче настояват за отмяна или отлагане на наредбата.

Промяна в наредбата може да извърши единствено Министерски съвет. Въпреки това депутати се ангажираха да алармират за проблема, за да не пострада българският бизнес.

От Асоциация "Полимери" изнесоха данни, че при производството на найлонови торбички се хаби много по-малко енергия и те са по-безвредни за околната среда.

В платнените торбички пък имало 64% повече бактерии, а хартиените въобще не били подходящи за опаковане на храни. Данните са на екоорганизации от Канада, а изследването е от 2009 година.




Още по темата: общо новини по темата: 12
15.12.2012 »
13.11.2012 »
01.11.2012 »
01.10.2012 »
29.09.2012 »
13.06.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
...200 производителя ??!!! Това е нереално, по добре 195 от тях да започват да се занимават с други производства! Още 100 години ще им ринем боклуците,,,щото да не би да фалирали...
+3
 
 
Това е някакъв абсурд,първо ни научиха на нещо хигиенично и хубаво,а сега дайте да ви глобяваме за това.Да върнат тогава хартиените торбички!
+4
 
 
алтернативата е всеки жител на страната да се научи къде да изхвърля отпадъците си - както го правят всички европейци съмнявам се че това ще се случи в близкото бъдеще иначе на критика го докарахте на махленско ниво
+8
 
 
Няма как да ограничиш употребата на найлонови торбички. Повечето хора ги възприемат като нещо задължително за покупка вече. За да намалиш потреблението на найлонови торбички не можеш просто да завържеш купената торбичка от потребителя и да я мъкне със себе си всеки път, нито можеш да увеличаваш еко такси до безкрай. Единствения разумен вариант, който виждам аз е вмъкването на хартиени торби или чанти както е в Америка... веднъж да ги похваля тия американци... А тази простотия с екотакса 35 стотинки на МАЛКА торбичка е пълен абсурд... та това е 3500% надценка над реалната производствена цена на една торбичка! А и тази еко такса също се събира и от фирмите, които ги използват! Аз имам чувството, че правителството всячески се опитва да унищожи малкия и среден бизнес в България! Съгласен съм ако тази екотакса си е плаща единствено производителя, но не и всички надоло по нишата, защото малки и средния бизнес ги грозят сериозни финансови лишения! Лично аз знам за няколко фирми, които едвам връзват нулата, а сега с тия такси и глупости направо ще ги съсипят... а не трябва да бъде засягана тази част от икономиката!
+1
 
 
Само да кажа, че тия от Асоциацията на бизнеса много лъжат. Първо от години има биоразградими алтернативи на полиетилена. Опитах се преди 3 години да говоря с някоя голяма фирма да направи проби и всички ми отказаха. Опитах се да говоря и с някоя верига магазини и оттам ми отказаха. И в министерството същата работа. Сега се правят на идиоти и плашат с фалити. Еми аз предлагам да фалират тогава, след като не искат да се ръководят по пазарните принципи и да гледат как се развива бизнеса на запад . Не можем до безкрайност да замърсяваме природата с торбички, които се разграждат частично , забележете само частично за 100 години . Периода на пълен разпад на полимера полиетилен е 300 години! Да не говорим за милионите риби и морски животни които умират от безхаберието на хората . Напълно подкрепям наредбата - браво на ГЕРБ за тази наредба!
Aнонимен
на 11.09.2012 г.
+3
 
 
Да трябва да има някакъв ред. НД като гледам , хубава работа ама гербаджийска , популизъм и пиар.Това много ми прилича на безмислените фарове през най-големия пек,тютюнопушенето и ред ала бала работи.Те не мислят за вашето здраве , а целят пренасочване на общественото мнение. Чудят се откъде да вземат париците на хората. Олапаха резерва , сега теглиха заем , а за капак и Рюснаците ни надупиха за Белене. Ха сега великия пицар и батето и цвъцко да видим . Държавен фалит , въпрос на време.
Aнонимен
на 11.09.2012 г.
+5
 
 
Торбичката не се самопревръща в отпадък а човеците са тия които са виновни за замърсяването. От нас се иска да бъдем по-отговорни при изхвърлянето им. Самото производство на една найлонова торбичка нанася доста по-малка вреда на околната среда отколкото производството на платнената или хартиената торбичка. Да не говорим, че има вече достатъчно напреднали технологии, които позволяват рециклирането на тези отпадни полимери. Самото им изхвърляне в природата обаче си го правим ние хората и никой друг. И за тези които ще се нахвърлят да ме обвиняват, че защитавам частните интереси на въпросните фирми. Ни най-малко! Просто тези торбички са си необходими и лично на мен ми писна да ме таксуват за тях. Да не си мислите, че парите от тия такси се изразходват във ваш интерес или в интерес на природата? Като премахнем торбичките какво тогава? Нужда от опаковане и пренасяне винаги ще има. И като ще се маха едното трябва да се предложи алтернатива а такава никои не предлага.
Aнонимен
на 11.09.2012 г.
+12
 
 
Затова в моретата вместо риба вече се ловят торбички, а по дърветата вместо плодове отново можем да открием, да, торбички. Нивите и те раждат торбички. Това не е бизнес, това си е директно замърсяване на природата.
Aнонимен
на 11.09.2012 г.
+11
 
 
Да го духат производителите, писна ми да гледам дървета станали на коледни елхи от разноцветни торбички.
+10
 
 
Да го духате бе .....70 стинки да я направят.На всякъде е пълно с тъпите ви торбички.Боклуци недни , не са наядохте ....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Двойно убийство в Пловдив!
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: