Резерват "Скакавица" е едно от най-красивите места в страната ни

Автор: Габриела Ганев
Коментари (0)
14:16 / 05.06.2023
563
Резерват "Скакавица" е едно от най-красивите места в страната ни. Това каза Соня Костадинова от ИЦ "Гейзера" в рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус"

"Резерват "Скакавица" освен че е специфичен със своята флора и фауна, в него се намира и първата построена хижа в България – "Скакавица". Миналата година празнуваше 100 години от създаването си. Там има изключително приятна природа, изключително тихо е. Резерват "Скакавица" е едно от най-красивите места в страната ни", обясни тя.  

По думите ѝ първото нещо, което туристите веднага забелязват, влизайки в град Сапарева баня, е Рила планина – планината над града: "Тя се издига изключително впечатляващо над Сапарева баня. Втрото нещо, което всички очакват да видят, са парите от минералните извори – най-вече от гейзера". 

"Водата, горещината и температурата на гейзера достига до впечатлявашите 103 градуса , което веднага го превръща в най-горещият гейзер в Европа. Неговата вода е специфична с това, че оказва изключително полезно влияние върху опорно-двигателната система", каза още Соня Костадинова.  

Тя посочи, че посетителите на Сапарева баня могат да практикуват отсвен СПА, но и екотуризъм. 

"Градът е отправна точка за едни от най-популярните и красиви маршрути в региона. За два от тях вече има обособени екопътеки. Единият маршрут води към водопад в село Овчарци – това е екопътека "Горица". Другата екопътека вода до куроротно слеише Паничище", добави Соня Костадинова.  

По думите ѝ в района може да се наблюдава изключително богатото културно и историческо наследство на град Сапарева баня.  

"В съседните няколко села около нас могат да се видят водопад Горица и река Горица, женският манастир над село Ресилово и множество параклиси. Други забележителности в околоността са курортно селище Паничише, резерват "Скакавица", водопар Скакавица, хижа "Скакавица", Седемте рилски езера", поясни тя.  

Соня Костадинова посочи, че посетителите на Сапарева баня могат да се насладят на разнообразие по отношение на кулинарията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение за пенсиите
Диана Русинова: Автомобилът на НСО едва ли се е движил с 50-60 км...
Сиромахов: Хайде вече спрете да оправдавате провалите си с държав...
Жената от катастрофата с Петков и автомобил на НСО е с опасност з...
Зов за помощ! Калин има нужда от средства за животоспасяващо лече...
По този начин може да бъде намалена разликата в средната заплата ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).