Сандов: България ще бъде осъдена в Люксембург заради чистотата на въздуха

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
22:13 / 27.01.2022
982
България ще бъде осъдена в Люксембург заради чистотата на атмосферния въздух. Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Община Пловдив е в нарушение и заради нея България е в съдебна процедура в съда в Люксембург на финален етап“, каза Сандов. Той поясни, че през 2017 година ЕК осъди София и Пловдив, и още три региона. "Оттогава досега не сме преодолели това нарушение и затова държавата ни ще бъде осъдена, ще има и финансови санкции. Освен със здравето си, ще плащаме и от джоба си.

Минималната санкция за нарушаване на тези норми е около 10 млн. лева, след което всяка година до преодоляване на нарушението ще трябва да плащаме по около 20 млн. лева. Амбицията ми е да не допускаме да плащаме повече от една година допълнително“, каза министърът на околната среда и водите. По мнението му, тези въпроси наистина не се решават лесно, решението е комплексно и изисква участието на общините.

Те са онези, които имат преки действия за част от мерките, които трябва да се предложат. Някои от тях са замяна на отоплителните уреди на обществени сгради, на домакинства, подмяна на автопарка с електрически превозни средства, изграждане на залесителни пояси до пътни артерии, зачистване и предотвратяване на кални площи.

"Разчитам, че независимо от политическите ни различия, с кметовете на тези населени места ще се намерят начини на действие, всички сме задължени да работим за здравето на хората и околната среда. Затова трябва да намерим начин на координираме действията си“, каза още Сандов.

Гледайте повече във видеото!

Виж коментарите (1)

Още по темата (16):
03.01.2024 Интересна статистика за автомобилите у нас
21.01.2023 Тризнаците бягат от отровния смог
03.06.2021 Градовете в България с най-мръсен въздух в ЕС
04.02.2021 Замърсяващите въздуха трошки аут от градовете
08.09.2020 Проучване: Въздухът в Европа носи смърт
07.05.2020 След пожар в Пловдив зоват: Затворете прозорците, не излизайте!
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).