Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спешно свикват председателски съвет в НС заради нотата от Русия
Автор: Екип Burgas24.bg 20:20 / 30.06.2022Коментари (5)622
©
Спешно свикват председателски съвет в Народното събрание, след като стана ясно, че има възможност Русия да затвори посолството си в София заради експулсирането на 70-те руски дипломати.

Предложението на "Възраждане" беше да се извикат веднага Кирил Петков и Теодора Генчовска, която в момента лети към България, за да може да се обсъди "ситуацията с руския ултиматум и това, което идва като ответна реакция от страна на Русия по повод изгонването на 70-те руски дипломати от нашата страна", обясни Костадинов пред журналисти в кулоарите на НС, цитиран от БТА.

Той уточни, че са разбрали за нотата от медиите и веднага са поискали председателският съвет да се събере спешно. По думите му искането да се извикат Петков и Генчовска - заедно с екипа ѝ, е било прието.

Действията на правителството ни водят към скъсване на отношенията с Русия, посочи лидерът на "Възраждане".

Председателите на парламентарните групи не били уведомени за нотата.

Пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че ще поискат информация. 

"Това ще се случи в следващите часове, ще изчакаме министър Генчовска да кацне", каза Иванов.

Същото потвърди и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Ние нямаме никаква информация, ще изчакаме Теодора Генчовска или представител на МВнР да обясни. Категорично смятаме, че такава информация трябва да се обсъди на председателски съвет", отбеляза Атанасова.

Освен министър Теодора Генчовска, в парламента за извикани спешно вътрешният министър в оставка Бойко Рашков, както и шефове от структурите на ДАНС.

Малко по-рано от МВнР официално потвърдиха, че са получили нотата от Елеонора Митрофанова.

Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12:00 часа на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи, изпратена до медиите.

В нотата се заявява, че в противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България".

От своя страна премиерът в оставка Кирил Петков поиска Русия да изтегли нотата. "Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", гласи изявлението на премиера Петков.



Още по темата: общо новини по темата: 202
02.03.2024 »
27.02.2024 »
26.02.2024 »
26.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 01.07.2022 г.
0
 
 
Копейкин и копейковци всяват паника от заплахи и шантаж на една полудяла държава-терорист-окупатор. След малко няма да я има т. нар. "Русия" - така че и от посолството на тези терористи няма нужда.
+1
 
 
И що за наглост? След като ни прожектираха анимацийки с някакви ракети достигащи до България за 3 секунди, сега посланик ни поставя Нота! Тези азиатски утайки наистина не ни броят за живи, а нашите русофили им се кефят и им лижат подметките.
0
 
 
От написаното излиза, че само К.Копейкин е знаел за “вербалната нота” издадена от другарката Мутрофанова! Защо ли си мисля, че заедно са я съчинявали.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: