Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тошиба инвестира 37.6 млн. евро в соларен парк край Ямбол
Автор: Екип Burgas24.bg 16:41 / 24.01.2011Коментари (6)4152
© Impact Press Group
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с Норио Сасаки, президент и изпълнителен директор на японската корпорация Тошиба корпорейшън, в рамките на посещението на българската правителствена делегация в Япония.

Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и участието на Тошиба в проекти за повишаване на ефективността при преноса и разпределението на електрическа енергия посредством внедряването на "умни мрежи" в България. С висшият мениджмънт на Тошиба министър Трайков разговаря за най-новите технологични разработки на компанията и свързаните с нея дружества в областта на ядрената енергетика и производството на ядрени турбини, както и възможностите за изграждане на нови модерни ТЕЦ в България.

В присъствието на министър Трайков Тошиба корпорейшън и Българският енергиен холдинг подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество за енергийно развитие, който предвижда съвместна реализация на проекти в сферата на енергетиката и енергийната ефективност. Тошиба да подпомогне българската страна при провеждането на предпроектни проучвания на ключова инфраструктура и по-тясно сътрудничество в енергийното производство, включително тополоенергетика, хидроенергетика, ядрена енергетика и др.

Тошиба потвърди, че ще започне изграждането на 10-мегаватов соларен парк в България, който се очаква да влезе в експлоатация през 2011 година. Това е част от големия проект на японската корпорация да изгражда соларни паркове в България, други европейски страни и САЩ.

Централата, която ще се намира край Ямбол, ще струва около 4 млрд. йени (37,6 млн. евро) и ще захранва с електроенергия около 2000 домакинства. Въпреки първоначалните планове за привличане на други съинвеститори, от Тошиба обявиха, че планират да осъществят инвестицията самостоятелно.

Компанията обмисля реализиране и на други подобни проекти в България, както и придобиването на местни фирми с опит в построяването на такива съоръжения.

«Тази японска компания е първокласен инвеститор, който носи добър знак за България и за очакванията ни да увеличим дела на привлечените инвестиции в страната през 2011 г» , каза след подписването на документа министър Трайков. По неговите думи, реализацията на проекта край Ямбол ще даде силен тласък за постигане на целта ни за 16% дял на ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия до 2020 година и ще разкрие нови възможности за партньорство в сферата на «зелената енергия», като енергийната ефективност, «умните мрежи» и т.н.

При посещението на министър Трайков в Тошиба бе отбелязано и успешното приключване на работата на корпорацията по проект за рехабилитация на ТЕЦ «Марица Изток 2». Японската корпорация е изпълнявала и проекти за други български енергийни компании, като доставка на оборудване за ПАВЕЦ Чаира и рехабилитация на съоръжения в АЕЦ Козлодуй.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Mary Саш 37,6 Мио ? =73,32 Мио Лв. 50 Лв./Month x 12 Months x 2000 = 1,2 Мио Лв./Year следва без да се смята инфлацията и промените на валутния курс, ще се изплати след 61,1 години. Само че нали се сещате, че този проект се субсидира/субвенционира.
0
 
 
ТО ОТ ИНВЕСТИЦИЯТА ДА НЕ ОСТАНЕ САМО -ши*а...
0
 
 
Нещо сметките май са криви... 37 млн евро или 740 млн лева. Ще захранва 2000 домакинства средно по 50 лв/месец за ток = 100000. Излиза че инвестицията ще се възвърне за 70 години?!? Или аз нещо се бъркам?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: