Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Яна Иванова: Въвеждането на таван на цените няма да доведе до нищо полезно за потребителя 
©
Вече сме в компанията на моя гост днес – председателя на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова. Направо да започнем с най-важния въпрос – ще дадат ли някакви резултати решенията на правителството за регулация на цените на храните у нас?  

Засега всички описани на европейско ниво административни мерки за овладяване на инфлацията не са дали някакъв по-отчетлив резултат, тъй като ние се развиваме в един свободен пазар и много трудно с изкуствени инструменти може да се повлияе на цените. Така че ние, честно казано, очакваме да видим конкретиката на това изявление, което беше направено миналата седмица, защото то е леко противоречиво. Да речем, беше казано, че ще се работи по написването на дефиниция за нелоялни търговски практики, което за нас е странно, защото има не само дефиниция в закона, има цяла глава в Закона за защита на потребителите за нелоялни търговски практики, в отделен член – 29, изрично и конкретно изброени примери какво е "нелоялна търговска практика“. Миналата година беше окончателно и изцяло транспонирана в българското законодателство и допълнена тази глава с Директивата за нелоялни търговски практики в хранителната верига от европейската регламентация. Така че примерно на мен лично не ми е ясно какво повече пишат и какво повече в тази насока се предвижда. И затова, без да видим конкретните текстове и какво точно конкретно има предвид правителството, е много трудно да се каже какъв би бил неговият ефект.   

Миналата седмица всъщност вие имахте среща в Министерството на земеделието. Какво се случи там, какво обсъждахте?  

Миналата седмица срещата беше на съвсем друга тема. Тя бе по повод на желанието на Министерството да се въведат критерии за национално представителни организации в областта на земеделието. Такива съществуват в Закона за храните за преработвателната промишленост. Там има много ясни и точни критерии за национално представителна организация в областта на производството на храни, но за земеделието такава регламентация липсва. И преди Нова година беше внесен един законопроект, с който доста неумело се предложи подобна регламентация, обединявайки и преработвателната, и земеделската промишленост – доста неуспешен. Аз не знам някоя от заинтересованите страни да не е намерила проблем в това предложение. Но тъй като така или иначе не беше стигнато до приемане на закон, сега това, което ни информира в петък министърът, е, че се работи по създаването на такава наредба, с която да се въведат критерии за национално представителна организация, надяваме се само в областта на земеделието, тъй като храните са уредени със закон, който е по-висш акт, и няма как да се въвеждат допълнителни критерии.  

Добре, в момента има условия на понижаване на цените – визирам цена на ток и т.н. Смятате ли, че това ще се отрази и на цената на храната, т.е. сега, на момента, да имаме по-ниски цени, защото се надяваме на това?  

Реалистично, инфлацията навсякъде все пак спада, но намаляване на инфлация означава намаляване ръста на цените. Никъде в Европа все още не се наблюдава намаляване на цените, което означава дефлация. И за мен е нереалистично да се очакват подобни неща, защото както казах, миналата седмица правителството изтъква как са увеличени субсидиите за горива, но някак си без да искат, пропускат например увеличеният разход за труд. От 1 януари ние имаме едно доста значително увеличение на минималната работна заплата, което дори големи предприятия като нашите членове, където няма хора на минимална работна заплата, това се отразява в перо "Труд“, защото работодателите са длъжни да компенсират своите работници съответно. Така че това е един труден баланс и не може реалистично да се очаква рязко поевтиняване на храните. Но мисля, че вече процесът на нарастване постепенно започва да е факт и ако човек обективно погледне нещата, би трябвало да признае, че вече от януари месец има значително успокояване на цените във всички сектори.   

Добре, но какви са пукнатините в това предложение? Вашето професионално мнение какво е? Кога се очаква да имате среща, за да обсъдите точно тях?  

Аз ви казвам, нямаше никаква конкретика в това. Да речем, конкретното нещо, което чухме, е, че ще се прави някакво проследяване на стоките, примерно от влизането им на митница през борсата до регалиите на магазините. Едва ли някой, който работи в живата икономика, всеки от тях би бил наясно, че само на един регал със сирена или един регал с хляб има огромен асортимент от тези продукти и аз лично не виждам чисто практически как би могло това да стане. Освен ако правителството няма предвид примерно да наблюдава пет или шест основни продукта – да речем, един вид хляб, един вид конкретно сирене. Но дори при сиренето – то бива с определена масленост, бива от крава, от овца, млякото бива множество видове масленост, различни разфасовки. Всичко това се отразява на цената и аз лично не виждам как такова едно нещо е практически осъществимо. Иначе при всички случаи е хубаво и ние приветстваме обявената от правителството… за мен е силно казано инициатива, защото това би трябвало да е нещо, което се прави редовно, наистина регулаторите да бъдат в магазините, да се следи прилагането на закона в сегашния му вид и да се следи за нелоялни търговски практики. Като мога да дам пример – това е, когато се обяви една промоция и стигнеш в магазина, и се окаже, че такава промоция няма, защото стоките били свършили сутринта. Това по закон е нелоялна търговска практика и би следвало органите да санкционират подобни неща, защото това примерно ви кара да отидете в магазина, за да си купите една по-евтина стока, нея, като я няма, вие всъщност си купувате друга стока, която нито е по-евтина и осигурява едно нелоялно предимство на този търговец. Ние приветстваме това да се следи и да има контрол. Контролът винаги е важен както от страна на Комисията за защита на потребителите, така и от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), какъвто контрол е изключително важен. Защото много ваши колеги бъркат контрола примерно за качество, който се осъществява от БАБХ, и дали наистина продуктите съдържат тези вещества, които са обявени в тях. Този контрол е изключително важен, така че ние приветстваме това той наистина да се осъществява и да бъде ефективен, защото той е важен, особено за дружества, които работят законно, спазват всички правила, спазват всички данъци и когато този контрол се осъществява ефективно, той предоставя една равна среда за всички, т.е. кара всички да спазват правилата и осигурява добра конкурентна среда на пазара.  

Добре, имам един последен въпрос към Вас – ще реши ли проблема, ако се въведе таван на цените?   

О, в никакъв случай. Досега първата държава, която въведе подобно нещо, е Унгария. Засега там не само не спадна инфлацията – те имат най-високата инфлация, особено в хранително-вкусовия сектор тя е над 40%. Ние сме членове на FoodDrinkEurope и поддържаме контакт с колегите от останалите сдружения. От разговора ми с колегата от Унгария, той ни разказва как това наистина води до абсолютно изкривяване и до спекула в онзи вариант, който е почти военновременният – познаваме от романите, в който пилето се продава под масата, защото го няма в магазина, защото там то трябва да се продава на една цена, но тя, когато е под себестойност за производителя, това просто няма как пазарът да го допусне. И това изкривяване на пазара при всички случаи не е в интерес на потребителя. Така че мисля, че всички изкуствени мерки, особено като таван на цените, не биха довели до нещо продуктивно и до нещо полезно за потребителя в крайна сметка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: