Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас против Хелоуин! Учителките да не преподават "викане на духове" в час
Автор: Екип Burgas24.bg 17:20 / 31.10.2016Коментари (3)8168
©
Бургаски родители и тази година анатемосаха натрапването на Хелоуин в училищата. Отворено писмо на недоволството е вече изпратено на министъра на образованието и науката Меглена Кунева, научи Burgas24.bg

Според Нели Тончева, инициатор на Фейсбук-общност против Хелоуин в училищата и детските градини, празникът няма място в образователните институции, тъй като е невъзпитателно, още по-малко в навечерието на действително национален празник като Денят на народните будители.

Ето какво гласи писмото на Нели Тончева до министър Кунева:

"Уважаема г-жо Министър,

Пиша Ви от името на хиляди български родители, възмутени и разтревожени от това, че в училищата и детските градини, посещавани от децата ни, празнуването на Хелоуин се превърна в масова практика, организирана от учители и директори и усърдно стимулирана от местните търговци.

Отдавна ролята на училищата в популяризирането на Хелоуин не се свежда само до позволяването на бал с маски след часовете или организирано посещаване на "зоните на ужаса" в мола. На много места Хелоуин е тема в учебните занятия по различни предмети, а отбелязването му под различна форма в учебните сгради започва още от първия ден на м.октомври. Децата и учениците не просто са осведомявани за обща култура относно този "празник", а са насърчавани да го преживяват през всички сетива - от рисуването на страшни образи, обличането като духове и вампири, изработване на атрибути на смъртта, слушането на зловещи разкази от учителки в костюм на вещица или указания как се викат духове от учителка по литература, до правенето и яденето на сладки във вид на отрязани пръсти и много други подобни примери, с каквито лично сме запознати като родители.

Разбира се, всичко това се представя като забавно и безобидно, но докато празнуването на Хелоуин се случва в самите образователни институции, по инициатива или с позволение на учителите, и обект са всички деца и ученици, без да имат избор да го направят само в свободното си време или пък изобщо да не го правят,

НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПИТАМЕ:

1. КЪДЕ и ако да, ЗАЩО в учебния план на светското българско училище е заложено изучаването и празнуването на този чужд за традициите ни, езически по произход, наситен със зловеща символика и лишен от нравствени ценности празник?

2. С какво празнуването на Хелоуин в училищата и детските градини има принос за детското образование, култура и естетическо възпитание?

3. Кой и по какъв начин гарантира, че децата няма да имат реални страхови преживявания и емоционални травми от идентифицирането им с призраци и зли духове, от притъпената им чувствителност към грозното и зловещото, от размиването на границите между добро и зло?

4. Има ли регламент и ако да - къде, за това какво е допустимо и какво не, в избора на костюми, украса и начин на празнуване на Хелоуин в българското училище така, както е в много американски и западноевропейски детски градини и училища?

5. Одобрявате ли това, че училищата не само приемат и разпространяват рекламните хелоуински материали, но и организирано водят децата ни в тези търговски обекти, в които децата са основният обект на "забавление" чрез лабиринти на страха, часове по ужас, срещи с призраци и зомбита и други подпбни.

Нашата родителска общност е убедена, че празнуването на Хелоуин в детските градини и училища е НЕвъзпитателна, НЕобразователна, НЕестетична и дори ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите и затова мястото й НЕ Е там. Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Денят на народните будители!

Когато поверяваме децата си на учителите в детската градина и учебното заведение, очакваме те да се ръководят от базовите ценности на българската култура и християнски добродетели, да защитават емоционалното здраве и интереси на всички присъстващи деца и дори формите на забавление да бъдат съобразени с тези водещи принципи.

И понеже случващото се по повод Хелоуин е в разрез с тези принципи, ние споделяме с поверената Ви институция своята родителска загриженост и очакваме с внимание Вашата лична и професионална позиция по поставените въпроси".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.11.2016 г.
0
 
 
Лично аз нямам нищо против този празник, но основния въпрос, който винаги съм си задавал е защо празнуваме Хелоуийн, а не празнуваме кукеровден (1 януари) ? Какъв е смисъла да отдаваме почит на католически ден, а да забравяме собствените си традиции? Иначе това колко ще се трамвират децата го намирам за доста наивно. Децата могат да се нагледат на хиляди доста по страшни гледки години преди да отидат на училище. Тази мода с "да не се претоварят децата от учене"..."да не напрегнат нещо" е честно нея хич не я разбирам.
0
 
 
Духовната същност на Хелоуин 30 Октомври 2015 | Иван Гоев | | "'Отново наближава сатанинският празник Хелоуин. На произхода му няма да отделям внимание. Всеки може да провери това, защото има достатъчно изчерпателна информация в интернет и др. издания. Целта ми е да поставя в центъра духовната същност на случващото се и разглеждането му в светлината на Православието. Накратко ще опиша ритуала, за по-голяма яснота. Пред вратата ви застава някакво хлапе облечено като бяс (демон) от преизподнята и заявява "Пакост или почерпка". Давате някакви сладки неща и то си отива. Ще кажете — някаква безобидна игра, но дали наистина е така? Всичко е символично. В дохристиянските времена хлапето е било магьосник и заплахата съвсем не е била шеговита, а реална. Скандинавските магове са служели на тъмните сили и с помощта на бесовете са докарвали много беди на хората. Даването на "почерпка" е един вид откуп от злото ("пакост"), което могат да причинят злите сили. Това е същото, каквото и жертвата, принасяна на езическите богове в древния Рим. По този начин са умилостивявали бесовете да не вредят или да "помагат". Първите християни са били принуждавани от римските императори също да извършват жертвоприношения, но те дръзновено са отхвърляли това и смело са отивали на мъчения и смърт. Такива са св. Георги, св. Димитър, св. Мина, св. Четиридесет мъченици и още неизброимо число свети страстотерпци. Принасянето на жертва на идолите се е считало за отречение от Господ Иисус Христос. Видно е, че и т.н. "почерпка" е също такова отречение, явявайки се вид умилостивяване или жертва пред беса. Разбира се, ще възразят, че това е само игра, всичко е на шега, символично, а не истинско. Но нали и при кръщението никой не ни доставя реално дявола, та да се отречем от него и го заплюем! И там е символично, но в духовния свят е напълно реално. Истинската същност на Хелоуин е да заблуди и измами, да прикрие, да завоалира, да излъже, ако е възможно дори и избраните, и да Ви накара да се отречете от Христа Иисуса, принасяйки жертва на бесовете."
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: