Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Spirit of Burgas в помощ на местната икономика, мечтае и за нови музикални звезди
Автор: Екип Burgas24.bg 12:06 / 11.02.2016Коментари (2)2398
©
"Спирит ъв Бургас" - най-големият и най-посещаван морски фестивал, може да бъде преместен в началото или края на лятото. Така ще удължи туристическия сезон.

Един за всички, всички за един. Този мускетарски девиз може да приложат съвместно община и хотелиери в Бургас, за удължат туристическия сезон догодина.

Лятото може да подрани по Южното Черноморие още през юни или да закъснее до септември, ако се промени датата на мегафестивала Spirit of Burgas, който всяка година привлича хилядна публика през август.

Според хотелиери, ресторантьори и превозвачески фирми най-отпускарският месец в годината не е най-удачният за гостуването на световни знаменитости в Бургас, тъй като по това време базата по морето и без това е 100% заета, а всяко претоварване води до хаос и влошаване на транспортните услуги и обслужването. Затова в писмо до общината 25 местни фирми предложиха тя да изтегли фестивала през юни, когато хотелите са още полупразни, или да го премести през септември, когато курортите вече оредяват.

Генералният замисъл е мъртвите месеци да се натоварят с туристи покрай културно събитие от такъв голям мащаб, какъвто е Spirit of Burgas.

"Напълно сериозно приемаме предложението на представителите от бранша. Много е уместно с оглед на икономическия ефект, какъвто има Spirit of Burgas за местната икономика. От чисто логистична гледна точка имаме нагласа да преместим фестивала, но това зависи и от организаторите му", обясни бургаският кмет Димитър Николов.

"Предложението е много резонно, но всичко зависи от датите на турнетата на музикантите и групите в Европа, които прехващаме да дойдат в Бургас. Ако те са през юли и август, няма как да ги докараме по-рано. И организаторите си правят сметката кое ще им излезе по-изгодно, тъй като имат да избиват големи разходи по инвестициите на фестивала", коментира шефката на дирекция "Култура" Весела Йорданова.

Тя също споделя предложението на туристическия бранш и от гледна точка на факта, че шлагерният фестивал "Бургас и морето" буквално се застъпва със Spirit of Burgas.

Докато се чува ехото от Маргарита Хранова, "Продиджи" вече забиват жици на репетиция, както се е случвало в минали издания. Въпреки че посетителите на двата фестивала са от различни таргет групи, всяко едно отдалечаване ще направи още по-голям отзвука от тях, убедени са почитателите им.

Ако се обвърже Spirit of Burgas с турнетата на големите звезди, имаме немалък избор, но всичко пак опира до парите и на какви цени ще бъдат пуснати билетите. Това лято изборът за прехващане от Европа на изпълнители от световна величина е доста голям. Въпросът е дали Бургас ще може да си позволи звезди като Адел, Iron Maiden, АC/DC или пък Black Sabbath, които тръгват на турнета из Стария континент.

Според някои издания бащите на хевиметъла "Блек Сабат" може да се окажат на една ръка разстояние от нас с концерт на 10 юни в Атина. Iron Maiden също няма да са много далече от България като хедлайнери на рокфестивала във Виена през първия месец от лятото. Феновете на "Желязната девица" вече виждат как фронтменът Брус Дикинсън приземява пилотирания лично от него гигантски самолет "Боинг 747 - 400 Джъмбо Джет", с какъвто се оборудва групата. А бургаското летище е единственото в България, което може да приеме такъв аероплан.

Въпреки че са идвали вече у нас, един разтърсващ концерт през лятото на АС/DC на бургаския плаж не е за изпускане и от българи и чужденци, а българските фенове тайно се надяват, че могат да ги видят на голяма сцена на метри от морето. Брайън Джонсън и компания ще забиват на 12 юни в Архус, Дания, - най-близката точка до България от европейската им обиколка. На турне през юни тръгва и Адел, която също има големи почитатели в България.

От общината ще информират организаторите да имат предвид предложението на туристическия бранш за преместването на фестивала през юни или септември.

Според бургаския кмет изтеглянето на фестивала по-рано ще се отрази добре на Бургас, когато през юни морският бриз гали приятно на 30-градусови жеги, но много малко са туристите, които да му се наслаждават. По това време по улиците се мяркат само отделни групи чужденци от Слънчев бряг и Созопол, които идват организирано за по 3-4 часа, или пасажерите от круизните лайнери. Което е много далеч от 35-хилядната публика, която се появи на последния Spirit покрай лошото момче на британската сцена Роби Уилямс.

Бургас има добрия пример от юни, когато събра 10-хилядна публика на стадиона в "Лазур" на метъл фестивала Summer chaos с участието на групата "Годсмак". Супербандата бе за първи път в България.

Според хотелиерите от другите курорти обаче едно изтегляне на Spirit през юни или преместването му през септември ще има по-скоро ефект само върху бургаската икономика, но не и в останалите общини. И ще привлече предимно българи, които не са основните туристи по морето ни.

"Фестивалът е страхотен, но е малко познат в чужбина и публиката е предимно родна. Затова трябва да е популярен навън, за да привлечем чужденци. Наблюденията ни са, че през август в Слънчев бряг никой не идва заради Spirit, а ако отидат в Бургас, инцидентно купуват билети. Така че за нас няма значение по кое време ще е. Но ако добие голяма популярност в чужбина, фестивалът сигурно би се отразил и на нас при запълване на базата в по-мъртвите месеци", каза шефката на Съюза на собствениците в най-големия ни морски курорт Елена Иванова.

Тя обаче е категорична, че един голям музикален форум в Несебър би се отразил добре на туризма в района в предсезона и есента.

"Особено ако има една "Арена Несебър" и се канят големи изпълнители, това със сигурност ще привлече туристи през юни и септември", казва Иванова.

"От община Бургас имаме негласна подкрепа за преместване на фестивала, но сме наясно, че това зависи най-вече от организаторите. На първо място един "Спирит" през юни или септември ще се отрази добре върху бургаската икономика, но косвено отражение ще има и върху по-отдалечените курорти. Колкото и да е, съседните на Бургас общини Созопол и Поморие ще усетят раздвижване в глухите месеци, макар и от българи. А почивката на чужденците извън пика може да се обвърже с туристически пакети за посещаемост на фестивала с други забележителности в района", каза Илиян Георгиев, един от авторите на писмото до общината.

Източник: "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 59
21.12.2016 »
12.02.2016 »
21.01.2016 »
12.11.2015 »
10.08.2015 »
09.08.2015 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.02.2016 г.
0
 
 
2012 , беше последният фестивал ! От тогава насам - трагедия.... Миналата година беше концерт на Роби , при това зле организиран , още помним стълпотворенията по входовете и липсата на координация и информация - кой , къде и т.н....
Aнонимен
на 11.02.2016 г.
+1
 
 
Мега големи глупости ! До 2012 г. Спирит беше име и търговска марка от тогава насам само се боричкат, кой да се наяде повече.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: