6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
10:01 / 19.06.2020
1144
Днес се навършват 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души и унищожил домовете и имуществото на стотици хора.

Читателка на Varna24.bg върна лентата назад в онзи фатален 19 юни 2014 г., като изпрати до медията ни коментар и снимки. Публикуваме споделеното от Кристина Ненчева без резакторска намеса:

"Изминаха 6 години а сякаш беше вчера. През 2014 година Морски клуб " Приятели на морето" и Сдружение "ЗА ТЕБ" организираха проект "Доброволец-Черноморец", който имаше за цел  да подобри възможностите за социална интеграция на младежи в неравностойно положение чрез включването им в доброволчески дейности. В рамките на проекта почистихме популярните неохраняеми плажове около Варна като наблегнахме на една от най-популярните местности за плажуване и къмпингуване - Черноморец. 

Денят в който пътувахме към къмпинга попаднахме в задръстване под моста точно преди началото на квартал "Аспарухово". Никой не знаеше каква е реалната причина за забавянето на движението, валеше силен дъжд и никой не смееше да излезе от колата. Успяхме да се върнем към града и минахме през магистралата. Пристигнахме и се настанихме в къмпинга. Звъняха ни близки, бяха разтревожени, разказаха ни какво се е случило, но все още нямахме представа с какво щяхме да се сблъскаме на другия ден.

Една част от доброволците останаха да почистват плаж Черноморец, а останалата се запътихме към "Аспарухово". Когато се сблъскаш с реалността, едва тогава осъзнаваш колко голяма мощ има природата, майката Земя, едва тогава разбираш колко си нищожен, колко си уязвим, колко си слаб пред нея.

Вървяхме и мълчахме, единствено тъга и страх се изписваше в очите на  хората, но всеки искаше да помогне, никой не задаваше въпроси, отиваш и помагаш, единственото, което можеш да направиш. А доброволците, доброволците бяха хиляди. Благодарности!!!

Нека почиват в мир всички загинали в този трагичен ден!  Нека уважаваме повече нашата Майка, да бъдем по добри и тя ще ни отвърне със същото!"

Част от злощастните събития запечатаха във видео и живеещите на ул. "Моряшка" в район "Аспарухово".

Виж коментарите (2)

Още по темата (19):
28.08.2018 Съдът окончателно: Само пороят е виновен за трагедията в "Аспарухово", взела 13 човешки жертви
14.12.2017 Близки на жертвите от наводнението в "Аспарухово" искат 5 млн. лева
обезщетения
16.06.2017 Природен феномен е предизвикал голямото наводнение в "Аспарухово" през
2014-а
20.06.2016 Урокът от големите бедствия се оказа ненаучен
18.06.2016 Аспаруховци се събраха на протестно шествие 2 години след трагедията
30.06.2014 Лекар: Има повишена опасност морската вода да е заразена с хепатит А
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).