9 г. след потопа в село Бисер: Жертвите са забравени, местните-скарани, виновни-няма

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:47 / 06.02.2021
830
6 февруари 2012 г. 8.10 часа. Страховито бучене се чува откъм река Бисерска, преминаваща през харманлийското село Бисер. Само пет минути по-рано кметицата Златка Вълкова е получила зловещо обаждане по телефона от Община Харманли: "Евакуирайте се, скъса се стената на язовир Иваново". 

Жената успява да извика "Бягайте" към няколко съселяни, стоящи край моста, когато 3-метрова приливна вълна помита всичко по пътя си. Язовирът е само на 10-12 километра от селото.

Бисер е под вода. Хората панически се катерят по покривите на къщите си. Армията се включва в спасителната акция, като изпраща хеликоптери от авиобаза "Крумово". БЧК пък оказа помощ на евакуираните, които бяха настанени в помещения на болницата и старчески дом, припомня dir.bg.

По-късно баща и син от село Родопи, които се спасяват по чудо, разказват за преживяното: 

"Излизаме от селото, подминаваме моста и колата пропада. Когато се обадихме на тел. 112, казаха: "Излизайте от колата, изчакайте, ще дойде помощ." Излязохме през прозореца. Вратите не се отварят - водата ги притиска. Грабна ни течението. И пак звъня - викат: "Изпратихме кола." Е, хубаво, изпратихте кола - една малка аварийна количка. Тя изобщо не влезе. Викам им, че тази кола не може и трябва да дойде поголяма. Те ми викат "добре, чакайте". Чакаме го и в тоя момент колата тръгва... Направи 4-5 кавака и спря." "Бяхме тогава в такъв капан, че няма място за отстъпление. Викам, ако се пусна, синът остава. Той отгоре на колата реве: Тате, ще се удавя. Не ми се умира... Издържахме..."

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
29.10.2012 Ситуацията в Поморие се нормализира, още има критични точки
29.10.2012 Обстановката в Поморие остава усложнена, канализацията не смогва
29.10.2012 Ситуацията в "Меден рудник" постепенно се нормализира
04.06.2012 Изграждат още нови къщи в Бисер
19.05.2012 Язовир "Ивайловград" преля
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).