Без екотакса за торбичките за продължително ползване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
11:20 / 29.09.2012
1086
Постигнат е компромис на срещата в Министерство на финансите за продуктовата такса върху полиетиленовите торбички. Торбичките за продължително ползване няма да се облагат от екотакса - каза Любозар Фратев, представител на фирма-производител на полиетиленови торбички, след срещата.

На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, представители на фирми-производители на торбички и представители на Асоциация "Полимери".

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви: "Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис. След прилагане на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения".

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители - магазините и търговските вериги - си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хиляди лева до 10 хиляди лева.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че и представители на производителите, и експерти са съгласни, че това помага на природата.

"Разбрахме се - да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България", добави министър Дянков.

Антоанета Перникова, изпълнителен директор на Българска асоциация "Полимери", заяви: "В интерес на по-продължителна употреба, намерихме дефиниция, спряхме се на определен размер и достатъчна дебелина, така че тези торбички да не създават проблеми на околната среда. След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът е работещ".

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (9)

Още по темата (12):
15.12.2012 Найлоновите торбички докараха множество актове
13.11.2012 Проверяват търговските обекти в Бургас за платена продуктова такса на полимерните торбички
01.11.2012 Масови проверки за торбички в магазини и аптеки
01.10.2012 От днес поскъпват найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона
11.09.2012 Производители на найлонови торбички поискаха отмяна на екотаксата
13.06.2012 Данък за всички найлонови торбички
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).