Бившите министри от кабинета "Донев" с критична оценка за енергийната политика на редовното правителство

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:14 / 13.11.2023
579
Енергийната политика трябва да отстоява обществения интерес и да води до предвидимост в икономиката. Това заяви Гълъб Донев на работна среща с експерти в президентската институция за протичащите процеси в българската енергетика и икономика. В срещата участваха Атанас Пеканов и Христо Алексиев, Никола Стоянов, Александър Пулев и Стефан Савов.

Ръстът в цените на горивата допринася за инфлацията в страната и има негативно влияние върху покупателната способност на гражданите и това е устойчива тенденция след края на мандата на служебното правителство, беше подчертано на срещата. Липсва приемственост в действията на редовното правителство по отношение на политиката на служебния кабинет за понижаване на цените на горивата и това влияе чувствително върху редица сектори в икономиката – земеделието, транспорта, туризма и търговията със стоки от първа необходимост, подчертаха участниците в срещата.

Откроено беше значението на преместването на дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" в България по време на служебното правителство, което доведе и до значителни данъчни постъпления за страната ни по време на неговия мандат – 87 500 000 лева за периода септември-декември 2022 г. и 126 500 000 лева за периода януари-юни 2023 г. Отчетена беше и неяснотата пред бъдещето на рафинерията в Бургас с оглед на противоречивите изказвания на представителите на управляващите.

Обща бе позицията, че въведените от българските управляващи "енергийни вноски“ върху транзита на природен газ през страната ни, което доведе до искането на Унгария Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България, са в противоречие с Конституцията, с Договора за функциониране на ЕС и създават заплаха за декапитализирането на "Булгартрансгаз“. Подобен подход вреди и на партньорските ни отношения с редица европейски държави.

По време на срещата бе отчетена и тревожната липса на инициатива да се използват създадените от служебното правителство предпоставки България да се утвърждава като страна, транзитираща енергийни ресурси за държавите от ЕС и нашия регион и допринасяща за диверсификацията и сигурността на доставките в съответствие с визията на Европейския съюз

Виж коментарите (0)

Още по темата (74):
08.05.2024 Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат интерес и към блок "Хан Тервел" в Черно море
07.05.2024 КЕВР работи по компенсациите, които ще получаваме след като и битовите производители излязат на свободния пазар
07.05.2024 Малинов към Галушченко: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система
30.04.2024 Вертикалният газов коридор: "Булгартрансгаз" отвори офертите по първата обществена поръчка
29.04.2024 КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
29.04.2024 ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...
Детето на Божанков е стреляло със законен револвер, оставен без н...
Борисов: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на правителство, не ми ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).