Боян Петров за загиналата в Пирин: Това беше първото й ходене в Пирин тази година, тя постоянно го избягваше

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:38 / 18.02.2018
2238
Трудно е да се каже причината. Трябва да получим всички данни, за да направим добър анализ. Това се случва поради две основни причини - подценяване на условията в планината, и надценяване на собствените възможности. В случая има натрупване на малки грешки и миг невнимание. Това каза шефът на ПСС Емил Нешев в ефира на bTV, коментирайки вчерашния трагичен случай в Пирин, при който лавина затрупа млада жена и тя загина.

"За да стигнеш до такова място без употребата на МПС отнема около 2-2.5 часа. Използвайки моторните шейни, спасителите са стигнали в рамките на час. Това е постижение", каза още той. По думите му, използването на хеликоптер е още по-бързо, но ситуацията в хеликоптерното спасяване "не е розова" в страната ни. 

"Ние сме единствената страна в ЕС, която няма система за спасяване с хеликоптери", подчерта той. Припомняме, че ходейки по билото на планината, момичето попада на козирка, която се чупи и пропада надолу. При падането предизвиква лавина, която я затрупва. Момичето е било с още две момчета, които не са попаднали в козирката. Те подават сигнала около 17.00 часа.

"Тя имаше достатъчно опит с планината. Ходеше непрекъснато по планини. Има опит от Пиринеите, Алпите. Това беше първото ѝ ходене в Пирин тази година. Тя постоянно го избягваше. Съдба. Първи и последен път в Пирин", това каза известният планинар Боян Петров. Оказа се, че загиналата млада жена е негова позната. 

"Някаква крачка невнимание. Козирката е пропаднала и е последвал шок в двамата младежи, с които е била. Браво на ПСС, че са се организирали толкова бързо. Това е по-бързо от хеликоптер. Кучето я намира много бързо, но единият час в снега се оказва фатален. Все още не знаем дали причината е задушаване или травми", каза още Петров. 

За съжаление всяка година има такива инциденти. Най-вероятно става дума за подценяване на условията, каза още на свой ред Нешев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).