Деликатес вместо сирене от палми

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (18)
16:08 / 19.06.2010
2993
"Къде е млякото?" ще се превърне в най-често задавания въпрос от понеделник. Очаква се кофичките кисело мляко, сиренето и кашкавалът да изчезнат от магазините. 

Причината е заповед на шефа на ветеринарномедицинската служба Йордан Войнов. Тя забрани на всички продукти, които съдържат растителни мазнини и сухо мляко над разрешените в ЕС нива, да се продават под името "сирене", "кашкавал" или "кисело мляко". Изключение се прави само за вече произведени количества до изтичане на срока им на годност. Забраната влезе в сила от 18 юни, а целта й е да предпази потребителите от некачествени стоки. Заповедта задължава производителите на продуктите с растителни примеси да им измислят нови имена. Най-вероятно повечето от продуктите в бъдеще ще се казват "деликатес". 

Докато не сменят етикетите с новото име обаче, мандрите няма да имат право да продават. Така асортиментът от сирене, кашкавал и кисело мляко се очаква да намалее драстично в следващите няколко седмици. Процесът по смяната на името отнема поне месец. Те се притесняват, че докато трае процедурата, те ща бъдат изхвърлени от пазара, а това може да ги доведе до фалит. Повечето от фирмите вече са купили големи количества етикети и капачки за млякото, за да се ползват отстъпки. Но сега ще трябва да погребат тези пари, които в някои фирми са над 50 000 лв. 

Производителите настояват НВМС да удължи срока за новите етикети до 3 месеца. Още в началото на седмицата обаче тръгват хайки от ДВСК. На нарушителите ще бъдат налагани солени глоби, а може да се стигне дори до закриване на предприятието.


Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).