Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутатите изслушха представители на медиите относно възможностите за развитие на туризма у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 20:03 / 22.06.2023Коментари (0)568
Депутатите се срещнаха с представители на медиите, за да могат да бъдат обсъдени какви действия могат да бъдат предприети за популяризирането на България като туристическа дестинация, предаде репортер на "Фокус“.

Комисията на заседанието бе открито с гласуване на дневния ред.

"Туризмът е образът на България. Той изгражда облика ни като страна и дестинация. В България идват все повече хора с различни интереси. Изключително важно е как медиите виждат всичко това“, заяви Цончо Ганев, който временно председателства комисията.

Генералният директор на БНР Милен Митев заяви, че ролята на медиите е да отразяват обективно събитията в страната, но според него е от изключителна важност как говорим за себе си.

"Медиите в Гърция и Турция провеждат кампания, с която атакуват България и туризма и по Черноморието. Причината за това е взривът на язовирната стена на Нова Каховка. Всеки, който е свръзан с туризма трябва да апелира, ако има замърсяване, но въпреки това трябва да акцентираме върху позитивите“, каза зам.председателят на 49-ото НС.

Той даде пример със зимния туризъм и отбелязва, че вместо да се отразяват опашките по ски лифтовете, може да се акцентира върху пистите и красотата на българската природа.

Главният редкатор на "Фокус“ Петя Кузева отбеляза, че страната трябва да популяризира своите туристически обекти, а не да набляга на негативните примери.

"Основите на кризисния ПР - "Първият по време е първи и по право", а най-важното правило и аксиома е "всички да говорят в един глас", т.е. да няма разпосочност в говоренето и най-вече на междуинституционално ниво. Призова за проактивност и прозрачност. Когато има криза, нека да спазваме основите и да говорим в един глас. Нека да няма разнопосочност в службите и другото, което трябва да се случи, е да има всеки ден своеобразна информация, това ще е много добре. Трябва да наблягаме на позитивите и да не се самобичуваме“, каза главният редактор на "Фокус“.

Петя Кузева даде пример с археолози от САЩ и Канада, които са били впечатлени от това, което виждат и откриват при разкопките у нас - артефакти на 2000 години и повече, направиха сравнение, че обичайните на техния континент са на 200 години.

Димитър Найденов от ПП-ДБ заяви, че българските институции трябва ежденвно да публикуват актуална информация за състоянието на водите в Черно море, за да се избегне зловредна информация, която идва от съседните на Бъгария страни и цели саботаж на туристическия сезон.

"Новините, които ни заливат, че се задава токсично замърсяване са злонамерена пропаганда и целят да дестабилизират политическата обстановка посредством събаряне на туристическия сезон и това да ескалира в едни протести на есен. Колкото и да е адекватна реакцията на нашите медии, те не могат да се приборят количествено с тази на другите медии. МОСВ казаха, че веднъж дневно публикуват официални данни от достоверни източници. Кой го чете това на сайта на Министерството на туризма? Имаме нужда медиите да публикуват информация за актуалната обстановка“, заяви той.

Цончо Ганев предложи Министерството на туризма да изпраща всекидневно информация за състояните на водите в Черно море, за да се избегне дезинформацията.

От Министерството на туризма заявиха, че те дублират от информацията от МОСВ, за да може хората, които се интересуват да са запознати с актуалното състояние. От туристическото министерство заявиха, че са благодарни за съдействието на медиите в последните дни, но отбеляза, че са нужни по-големи усилия.

Славка Бозукова, която е главен редкатор на "Стандарт нюз“, подчерта, че всяка година има заплахи спрямо летния туристически сезон. Според нея всички медии трябва да се обединят и да защитават родния туризъм, но и постави въпроса защо не се изгражда образ на страната ни . Тя даде пример с това, че в последната година Италия, Гърция, Турция и др. Страни са положили всички усилия за рембрандирането на страните си като туристически дестинации.

Цончо Ганев поиска от Министерството на туризма да бъдат изпратени данни за това докъде стигнала работата на Междуведомствената комисия за брандирането на страната ни.

“Искам да се съсредоточим върху това какво могат да направят медиите и с какво може да помогне държавата. Ние ще направим всичко възможно да има по-голяма бюджет, за да може страната ни да има т.нар. "умна пропаганда“, заяви Любен Дилов.

Той коментира и ролята на инфлуенсърите, които биха могли да окажат огромно влияние за популяризирането на страната ни.

Дилов обаче подчерта, че може да има негативна последица от смесването на инфлуенсърите и медиите. Той обаче обеща, че

членовете на комисята ще направят всичко възможно българсктие медии да получат средства, за да могат да провеждат медийни кампании.

Драгомир Петров от ПГ на ИТН отбеляза, че в България съществува двоен стандарт за това как се представят новините. Той отбеляза, че СЕМ санкционира медии, които правят положителна реклама на хотели, но не сакнционират, когато новините са негативни.

Ванина Вецина отблеяза, че във времето, когато е била областен управител на Монтана, е забелязала, че се пренебрегва рекламата на мероприятия от регионален характер, които биха имали позитивна реклама.

Драгомир Петров заяви, че Комисията по туризма трябва да изиска от Министерството на туризма справка за това какви средства са отпуснати на големите медии за реклама на българския туризъм. Той отбеляза, че в национален ефир се правят реклами на чуждестранни дестинации, но не и на български.

Депутатите споделиха, че други страни вече провеждат рекламни кампании на български език в социалните мрежи с цел да привличат български туристи към техните страни.

Ертен Анисова от ДПС предложи страната да популяризира културно-историческото си наследство, за да може през цялата година да има туристически поток.

Още снимки от събитието, вижте в галерията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: