Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доброволци скочиха срещу заместник-кмет на община Пловдив
Автор: Екип Burgas24.bg 16:24 / 13.02.2023Коментари (0)621
© Facebook
Сдружение Български щит чрез медиите изпрати отвореното писмо към кмета на Община Пловдив, г-н Здравко Димитров. Ето какво пишат представители на организацията в имейла си до редакцията на Plovdiv24.bg:

В дните на тази ужасна трагедия, сполетяла република Турция, десетките хиляди жертви и милиони засегнати, където нашите доброволци доказват и в момента своята ефективност и надеждност, зам.-кмета на Община Пловдив г-н Йордан Ставрев, излезе с позиция, че Пловдив нямал нужда от доброволното ни формирование.

Бърза справка веднага показва, че всъщност нашето Доброволно формирование "Мейдей"-България, регистрирано за територията на Община Пловдив, е единственото в България, което дава дежурства към тел 112, като за последната година е отразило над 60 сигнала за пожари, паднали дървета, отводняване, издирване на изчезнали, от които близо половината са отработени самостоятелно, а останалите съвместно с пожарните екипи на РД ПБЗН-Пловдив.

Това всъщност вероятно е и основната причина за отношението на зам.-кмета по "Обществен ред и сигурност", вземайки впредвид резултатите и фактът, че ние се самофинансираме. Цялото оборудване, екипировка и обучение на нашите доброволци се извършва с лични средства и дарения от признателната общественост, нещо, което драстично контрастира с дейността на издържаното от държавния и общински бюджет, общинско формирование, под юрисдикцията на зам.-кмета г-н Ставрев, белязано с непрекъснати скандали и текучество на хора. Така погледнати нещата е разбираемо защо г-н Ставрев не желае в Община Пловдив да има и оперира друго доброволно формирование.

Ще се радваме да отразите нашата позиция и зададените въпроси към кмета на Община Пловдив, Здравко Димитров, част от екипа на когото е г-н Ставрев.

Утре нашите доброволци, които взеха участие в спасителните акции в Турция, се завръщат в България и ще могат също да се включат от първо лице за ползите от нашата дейност не само за пловдивската общественост, но и за цяла България и както доказахме през изминалата седмица, също така и за съседните държави. 

Ето и цялото им писмо без редакторска намеса:

Отворено писмо до кмета на Община Пловдив, г-н Здравко Димитров

Уважаеми г-м Димитров,

За мое много голямо огорчение на 10 февруари 2023 година, докато екипа от нашето  доброволно формирование спасяваше хора в пострадалата от тежко земетресение Южна Турция,  част от помощта оказана от Република България, аз получих становището от Вашия екип, визирам  конкретно зам.-кмета на Община Пловдив, г-н Йордан Ставрев, от което разбирам, че градът пред  който носите отговорност за неговата сигурност, си имал свое доброволно формирование и нямал  нужда от друго. Едва ли така мислят всичките онези десетки и стотици хора на които сме помогнали  през последната една година и пловдивската общественост, която е поверила сигурността си във Ваши ръце. 

Днес, когато сме изправени пред ужаса на разрушенията, десетките хиляди загинали и  милионите пострадали от разразилата се само на няколкостотин километра от нас стихия, трябва повече отвсякога да си дадем сметка, че единствено общите и съвместни усилия и ангажираността на цялото ни общество, може да ни подготви и извади от една толкова трудна ситуация. Ще отбележа, че и една от главните поуки, които турската държава, още в първите няколко дни на трагедията констатира, е липсата на доброволни формирования, дейността на които е била целенасочено спъвана и ограничавана през последните 10 години. Липсата на подготвени структури  извън държавната администрация, които на регионален принцип да се включат в помощ на  държавата за организирането на обществото в първите няколко часа от трагедията, се е оказало  ключово. 

Трябва ли и ние да допускаме същите грешки? 

Но позволете ми преди това, в случай, че тази информация не е сведена до сега към Вас, да  Ви запозная накратко с дейността на нашето сдружение и постигнатите резултати от доброволното ни формирование, опериращо на територията на Община Пловдив. 

Сдружение Български щит се занимава с родолюбива и патриотична дейност, свързана с  просветна, образователна и книжовна активност, насочени главно към деца и младежи, в  партньорство с общини, кметства и държавни институции, чрез организация на благотворителни  кампании, исторически походи, беседи, лагери, възпоменания и почитане на национални празници и  герои. Успоредно с тази дейност, Сдружението осъществява сформирането, подбор и подготовката  на доброволни формирования в полза и подкрепа на дейността на българските институции, с цел  защита и подпомагане на населението. 

Сдружението ни провежда напълно безплатни ежемесечни изнесени курсове, тренировки и  обучения на младежи по физическа подготовка, ориентиране и оцеляване в планината, строева и  стрелкова подготовка. Също така напълно безплатно провеждаме ежеседмични тренировки и  занятия по физическа подготовка и самоотбрана в гр. Пловдив, макар и да нямаме собствено  помещение. В нашите прояви се включват младежи, деца и ученици, като в някои те достигат до няколкостотин. 

Сдружението ни работи успешно с МВР и по-конкретно в областта на противопожарната  дейност с ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“, към която имаме регистрирано за  Община Пловдив, оборудвано с автомобил доброволно формирование "Мейдей“ (пореден номер  ЮЛ-РБ-155-02), което е и единственото до момента в страната ДФ, даващо реални дежурства и  наряди към тел 112, заедно с РС ПБЗН Пловдив. Успехите ни в тази насока са много, като дейността  ни е засвидетелствана от отличия, призове, благодарствени писма и многобройни журналистически  отразявания. 

Конкретно за Община Пловдив в актива на нашето формирование само за едната година  дейност от неговото регистриране, са над 60 отработени произшествия по сигнали постъпили към  тел. 112, като близо половината са отработени самостоятелно, а останалите съвместно с РД ПБЗН Пловдив.

Значимостта на успехите ни бяха високо оценени от гилдията и засвидетелствани с приза  връчен през 2022 година на ръководителя на доброволното ни формирование, Красимир Каракашев  "Доброволец на годината за 2021 година“. Нещо което беше отбелязано по националните телевизии  и разбира се гордо тиражирано от регионалните пловдивски медии, но за жалост без да предизвика  вниманието на Пловдивската община. За сравнение година по-рано за Община Пловдив беше върхова гордост пловдивски доброволец да стигне до номинация и това тогава беше отбелязано на  церемония в общината, а фактаът че година по-късно пловдивски доброволец не просто е номиниран, а избран за национален победител в същия конкурс, беше подминато с равнодушие. Оттук започват и нашите въпроси към зам.-кмета от Вашия екип, с ресор "Обществен ред и сигурност“, г-н Йордан  Ставрев.  


Въпроси: Това не е ли двоен стандарт към пловдивчани? Кметът на Община Пловдив на всички пловдивчани ли е, или преди това негови зам.-кметове ги делят на "наши“ и "ваши“? Когато на пловдивчанин е спасен животът или имуществото, неговата благодарност зависи ли от критерия на зам.-кмета на Пловдив, за наши и ваши, или за него има само и единствено значение фактът, че доброволци са били готови да му се притекат на помощ? 

В Програмата за управление на Община Пловдив за мандат 2019-2023 година, която зам.- кметът е длъжен да изпълнява е записано, като водещ принцип – "Отговорността към  гражданите“, а като основна цел – "Повишаване сигурността и защитата на населението.“ Там също е записано, че "От решаващо значение за реализацията на настоящата Програма е отговорната и компетентна работа на цялата администрация и участието и  ангажираността на обществеността и на всички заинтересовани страни.“ 

Въпрос: Как точно г-н Ставрев си представя участието и ангажираността на обществото? Като  първо ги дели на наши и ваши или ние всички би трябвало да сме част от това общество? 

Като мерки за реализиране на поставените в Програмата приоритети е записано под точка 3.4  отнасяща се до Осигуряване на условия за развитие на спорта и младежките дейности, следното: 

Утвърждаване на физическото възпитание и спорта в бита на хората, като основни  компоненти на съвременния модел за здравословен начин на живот.  

- Увеличаване броя на спортните мероприятия на територията на Община Пловдив и  повишаване броя на включените в тях участници от всички възрастови групи. 

- Разширяване обхвата на различните групи на населението във форми за двигателна или  спортна активност, чрез практикуване на физически упражнения, спорт и туризъм през  свободното време.


Повишаване активността на младите хора и цялостното им участие в обществения процес и  ангажирането им в обществено значими дейности и каузи. 

- Ангажиране на младите хора в обществено значими дейности с екологична насоченост,  благотворителност и осмисляне на свободното време. 

- Повишаване на активната гражданска позиция и социалната отговорност у младите хора. 

Въпрос: Нима това което извършва като дейност Сдружение "Български щит“, не е всичко  онова, което е поето, като ангажираност и отговорност, към пловдивската общественост? На какъв  точно принцип зам.-кмет г-н Ставрев дели наши и ваши и отказва да създаде условия в които  Сдружение Български щит в още по-голям мащаб да създава ангажираност в младите хора, към  спорт и обществено полезни прояви? 

Под точка 3.6 в Програмата за мандат 2019-2023 година, отнасяща се до Администрация  обърната към хората, са записани следните мерки: 

Откритост и достъпност на дейността на общинската администрация. 

- Внедряване на по–добри организационни и технологични модели на взаимодействие между  администрацията и гражданите. 


- Подобряване механизмите за комуникация 

- Укрепване доверието на гражданите в служителите на общинската администрация. ⇒ Бързо и навременно разрешаване на подадените сигнали. 

Въпрос: Как точно г-н Ставрев осъществява тези добри организационни модели на  взаимодействие, подобрява механизма на комуникация, укрепва доверието към общинската  администрация и бързо разрешава подадени сигнали, след като нашата първа входирана молба  преди една една година с входящ № 22 КЛ-84 от 2022-02-10, за предоставяне на помещение за  целите на нашата дейност, все още е оставена без отговор. А втората такава, входирана през месец  ноември с № 22VI-102/22.11.22, получи отговор на 10 февруари 2023 г., от Председателя на Общински съвет Пловдив, след мое поредно запитване, но не и от заинтересованата страна, зам.- кмета на Пловдив г-н Ставрев ? Къде тук е доверието и къде потъна първата молба или там сме били  отново разделени на наши и ваши? 

В Заключението на представената за мандат 2019-2023 година Програма за управление на  Община Пловдив е записано: 

Изпълнението на Програмата поставя редица предизвикателства пред настоящия мандат на  управление. Администрацията ще работи ефективно за използването на потенциала на  публично-частните партньорства.  

Въпрос: Как точно г-н Ставрев използва потенциала на публично-частното партньорство и не противоречи ли изцяло позицията на зам.-кмета на Пловдив, отнесена към заключението заложено в  Програмата за управление? Нима това да има в рамките на Общината самофинансиращо се  действащо доброволно формирование, не е точно този потенциал за публично-частно партньорство?  Нима дейността на нашето сдружение в ангажирането на младежта в спорт, култура и обществено  полезни прояви не е също така точно тази възможност за публично-частно партньорство?  

И понеже в Програмата на управление е отбелязано, че "През следващите четири години  работата на общинската администрация ще е съобразена с основните европейски, национални и  общински стратегически документи.“ Искам да Ви запозная със "Стратегия за развитие на  доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други  извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 година“ достъпна на сайта на МВР  на Република България. Там под точка IV е записано следното: 

IV.ВОДЕЩИ ПРИНЦИПИ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯТА.

При изпълнението на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при  бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България 2021-2030 година ще се  прилагат следните принципи: 

Равнопоставеност и многообразие. Осигуряват се равни възможности за всички индивидуални и  колективни заинтересовани страни да упражняват своите права и задължения, които  произтичат от участието им в дейности, касаещи доброволните формирования. 

Въпрос: Как точно изразената позицията, към Сдружение Български щит от страна на зам.- кмета на Община Пловдив, г-н Ставрев, кореспондира с ангажираността управлението и работата на  общинската администрация да е съобразена с националните стратегически документи? 

Изтъкнатото до тук показва една безотговорност и пристрастност във вземането на решения  от длъжностно лице, на което е гласувано доверие и е поверена отговорността за сигурността, и  обществения ред на пловдивското общество. Неговите решения водят до пропуснати ползи за  Община Пловдив и противоречат на поети ангажименти в Програмата за управление на Община  Пловдив за мандат 2019-2023 година. 

Вярвам, че преразглеждането на позицията на зам.-кмета на Община Пловдив, г-н Ставрев,  към Сдружение Български щит и удовлетворяването на молбата ни с вход. № 22VI-102/22.11.22 не  само би била в унисон с Плана за управление на Община Пловдив мандат 2019-2023 година и  Стратегия за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на  бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 година,  но и ще даде възможност за едно продуктивно и взаимно изгодно сътрудничество на база публично частно партньорство, от което главно ще бъде облагодетелствано подрастващото поколение на  Община Пловдив, което ще може още по-активно да бъде ангажирано в родолюбиви кампании,  инициативи и образователни процеси, организирани от нашето сдружение.

Георги Анадолов

Представител на Сдружение Български щит








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: