Доц. Кунчев: Имаме епизод на втора вълнa на коронавирус в страната

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
09:25 / 11.06.2020
3531
Има лека промяна в поведението на вируса, засега намалява инфекциозността му. Това каза доц. Ангел Кунчев пред bTV. Все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или няма да имат почти никаква клиника и по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно, добави той.

Предишната най-висока стойност на заразени с коронавирус беше през април - 90 случа дневно. Една от причините е късното излизане на пробите от вчера от Доспат, които бяха 30. Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там където намери подходяща почва – специфични места, като болница, завод, село, заразява много хора. Имаме епизод на втора вълна, смята още Кунчев.

За съжаление сме в самото начало, обясни експертът и добави, че има статия, според която в семейни огнища с един положителен, който не заразява никой дълго време, но има и супер разпрсъсквачи, които заразяват 50-60 души, като попадат в колектив, този феномен го има и явно може да обясни клъстерното разпространение у нас, добави главният държавен здравен инспектор.

Маските са задължителни за обществения транспорт. На другите затворени места остава горещо препоръчително хората да са с маски. За магазините ще останат горещо препоръчителни, каза Кунчев и добави, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър. Кунчев коментира и ситуацията със заразените работници от две старозагорски предприятия, в които 20 работници са с положителни проби. Част от хората са от Нова Загора и от Сливенска област. Едното е от хранително-вкусовата промишленост "Градус“, другото е трикотажна фабрика "Наталия“.

И в двете се взеха мерки за дезинфекция и начин на работа. Няма да се затваря цял завод, а линията, където е хванат вируса за дезинфекция. Няма основание да се спира цяло предприятие, ако не излязат много нови проби, заяви главният държавен здравен инспектор. Той коментира ситуацията в селата Ясеновец и Изгрев, където има много случаи на коронавирус.

Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега ще има полицейско присъствие, ограничение на движението, поясни Кунчев.

Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система, добави той. В Доспат са 81 към момента случаите. Не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата. Много по-опасна беше ситуацията през април, сега когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим, уточни Кунчев.

Виж коментарите (7)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).