Държавата осигурява 2 млн.лв. за лечение на децата, болни от мукополизахаридоза

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:48 / 26.01.2012
849
"Националната здравноосигурителна каса ще заплати 2 млн. лв. за лекарствата за децата, болни от рядката болест мукополизахаридоза. Проектът за промяната на Наредба 38 (изменение и допълнение на тази от 2004 г.) вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. Предстои в кратък срок да бъде свикана Комисията по цени и реимбурсация, за да се действа бързо." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като заедно с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, проведе среща с родители на болни от мукополизахаридоза деца.

"Надявам се възможно най-скоро да бъдат преведени парите за болните деца, които са чакали години наред, а нашето правителство сега в момент на финансова криза, ще изпълни това, защото аз съм поел ангажимент.", категоричен е премиерът.

Очаква се Наредбата да бъде обнародвана в "Държавен вестник" до края на следващия месец. След това медикаментите ще да бъдат включени в позитивната листа от Комисията по цени и реимбурсация.

В момента в страната има диагностицирани 4 деца с мукополизахаридоза. Три от тях са с тип 2, а едно е с тип 6. При мукополизахаридозата един от ензимите в човешкия организъм не се синтезира. Това води до изоставане в развитието на детето и различни увреждания.

Лекарствата, с които се лекуват редките болести, се наричат "сираци". Те са изключително скъпи, тъй като се ползват от много малък брой пациенти. По тази причина терапията за мукополизахаридоза за едно дете на година ще струва около половин милион лева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
От началото на годината: 27% по-малко загинали по пътищата, спрям...
Васил Велев за увеличението на пенсиите: Държавата пари няма – тя...
Социалният министър категоричен за пенсиите
Славчо Атанасов: Цар Фердинанд няма място в България
Две баби на преклонна възраст се сбиха, едната попадна в болница
Изплуваха още подробности за автомелето с ранени край "Маказа", и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).