Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Елена Гунчева обясни какво се случва с парите на "Възраждане" и как Костадинов си купи луксозна вила
Автор: Екип Burgas24.bg 22:06 / 23.08.2022Коментари (4)1153
©
"Парите, които влизат в партиите (чрез субсидията - б.р.), попадат в едни огромни черни каси. Прикрита форма на узаконена политическа корупция." Думите са на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и са изречени преди парламентарните избори през 2017 година. Избори, на които неговата политическа партия получи 1,11% и съответно правото на субсидия. Субсидия, която беше декларирал, че ще върне, но това така и не се случи. Пред "Дойче Веле" бивши членове на партия "Възраждане" повдигат въпроси не само за изразходването на средствата, получени от субсидията, но и за парите от членския внос, който според тях партията събира, както и за безотчетните пари, които се полагат на депутатите и които също влизат в партийната каса.

"Личното ми мнение е, че няма как да е работил по специалността си"

След като Костадинов Костадинов си закупи луксозна вила край Варна, през 2020 година прокуратурата започна разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери. "С граждански договор за работа като юрисконсулт в София председателят на партията доказва доходи, за да придобие къщата в село Константиново", казва пред ДВ бившата депутатка от "Възраждане" Елена Гунчева. Самата тя обаче поставя под въпрос правната компетентност на Костадинов.

На сайта на партия "Възраждане" четем, че през 2011 година Костадинов е завършил право във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Публична информация за това дали и къде е практикувал след това няма. "Знам, че Костадинов има юридическо образование", казва Гунчева. "Но личното ми мнение е, че няма как да е работил по специалността си, защото при правни въпроси в партията и парламента е показвал, че не е практикувал право." Друга бивша членка на партия "Възраждане", която пожела анонимност, е на същото мнение. "Лично Костадинов е казвал, че повече от 300 дни в годината обикаля България - как може да бъде юрисконсулт на нещо?", пита тя. Отправихме запитване към партия "Възраждане" къде е практикувал г-н Костадинов и на коя компания е бил юрисконсулт. До публикуването на тази статия не получихме отговор.

Плащат ли членски внос във "Възраждане"?

В член 40 от Устава на ПП "Възраждане" четем: "Всеки член на ПП ВЪЗРАЖДАНЕ има следните задължения (...) Да плаща редовно членския си внос". Въпреки това в Годишния финансов отчет на партията за 2021 година, подаден пред Сметната палата, пише, че "за 2021 г. ПП Възраждане няма приходи от членски внос". Как е възможно това? Същия въпрос задават Елена Гунчева и други бивши членове на партията, пожелали да останат анонимни.

БСП например декларира 1 милион и 169 хиляди лева от членски внос през 2021 година, ГЕРБ - 1 милион и 53 хиляди лева, ДПС - 466 хиляди лева, ИТН - 168 хиляди лева, "Да, България" - 447 хиляди лева.

"Аз съм заплащала членски внос още когато бях кандидат за депутат от гражданската квота на партията, обикновено между 20 и 100 лева един-два пъти в месеца", казва Гунчева пред ДВ.

"На всяко събрание на организацията задължително има точка за членски внос и се събира такъв", допълва тя. Но казва още, че квитанции за тези суми не се издават, поне не в пловдивската структура, на която е била член. 

"Бях в ръководството на една от структурите. Членският внос се води незадължителен, но всички дават пари, които уж се пишат в някакви тетрадки", казва пред ДВ друг бивш член на партията, който предпочита името му да не бъде споменавано.

"Само на едно събрание събрахме около 1200 лева", спомня си бившият представител на "Възраждане". 

Над 300 хиляди лева от парламентарната група

След като напусна партията в края на юни, Елена Гунчева обвини Костадинов, че е принудил парламентарната група да превежда на сметката на партията сумите, получени като безотчетни пари, които се полагат на депутатите за приемни, сътрудници и мероприятия в избирателния район.

"Първото решение, което ни накара да подпишем Костадинов, още преди да влезем в Народното събрание, беше, че тези пари ще се превеждат по сметка на партията и тя ще решава как да се разходват", обяснява Гунчева пред ДВ.

"Не съм виждала платежни документи или отчети за тези пари, нито някой ни е уведомявал как се разходват."

Но за каква сума става въпрос? Безотчетните пари представляват 2/3 от основните депутатски заплати - над 3200 лева на месец и общо над 300 хиляди лева за депутатите от "Възраждане" през целия живот на 47-ото Народно събрание, пресмята Гунчева.

"Въпреки въпросите към него, Костадинов отказваше да отговаря къде са похарчени парите, както и лично ми отказа от тези пари да бъде отворена приемна за депутатите на партията в моя избирателен район", твърди бившата депутатка.

През юни Костадинов обясни, че партията е дарила 10 хиляди лева от тези пари на семейството на Петко Хинов - член на "Възраждане", който почина след боледуване от Ковид-19 в началото на годината. 28 хиляди лева пък били вложени в нов тираж на безплатен учебник по родинознание. Изпратихме запитване до партия "Възраждане" за какво е използвана останалата част от събраните средства, но до публикуването на тази статия така и не получихме отговор.

"Изрично съм го питала"

Иначе партия "Възраждане" вече не декларира намерения да се отказва от субсидията, покачваща се след всички парламентарни избори в последните две години, на които партията на Костадинов получава все по-добър резултат.

"Изрично съм питала Костадинов защо не се дарява субсидията. На който въпрос ми отговори, че след 2017 година никога не е обещавал да дари субсидията и за да работи партията, трябва да има пари", казва Елена Гунчева. "Което е странно, тъй като в отчетите пред Сметна палата няма предвидени разходи нито за заплати, нито за осигуровки на служители на партията."

Самата Гунчева работи върху подготовката на "нова лява платформа".



Още по темата: общо новини по темата: 845
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Копейкин като всеки популист говори това, което хората искат да чуят лошото, е че има кой да му се върже на сладките приказки. Гунчева е ясно, че е руско мекере.
0
 
 
Още като прохождаше партията му го хванаха в кражби от собсидии за изграждане на личната си вила на морето. И тогава си личеше, че е поредния крадец, мераклия да заграби власт с цел лично облагодетелстване. Поредния "спасител", който ще излъже повярвалите му и многократно налъгани избиратели!
+1
 
 
Нито е първия, нито последния, на който хората си дават парите понеже говори "хубаво". Виждал съм го обаче да говори абсолютно неверни неща. Не защото лъже, а просто говори неща, с които не е запознат и не ги е проверил както трябва. Така че съм склонен да вярвам на думите на Гунчева.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: