Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европейската инвестиционна банка ще оценява ефективността на ББР
Автор: Петър Дучев 15:53 / 02.11.2023Коментари (0)364
© МИР
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакос Какурис подписаха Споразумение за изготвянето на оценка на структурната целесъобразност и ефективността на "Българската банка за развитие" ЕАД (ББР) и "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД (ФнФ). Крайната цел на оценката, която ЕИБ ще направи, е подобряване на дейността на двете финансови институции и координацията между тях, както и на условията за реализиране на поставените от държавата стратегически цели и политики. Проектът се финансира от InvestEU на ЕС, напомнят от министерството.

"Сътрудничеството с ЕИБ е ключова стъпка към усъвършенстването на нашите финансови институции за развитие. Уверени сме, че оценката и препоръките на ЕИБ ще бъдат ключови за оптимизирането на подхода на ББР и на Фонд на фондовете, привеждайки го в съответствие с най-добрите световни практики. С това задание ние полагаме усилия не само да подобрим управлението и ефективността на тези институции, но и да повишим способността им да допринесат за икономическия растеж на България“, заяви по време на подписването министър Стойчева.

"Имаме отлични партньорски отношения с Министерството на иновациите и растежа и сме щастливи да предоставим нашата експертна помощ. Това споразумение ще е от полза не само за финансовите институции, подобрявайки дейността им, но и за общия бизнес климат в страната. Надяваме се тази задача да отвори пътя към бъдещи партньорства в подкрепа на зеления и цифровия преход на българската икономика“, каза вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис.

В изпълнение на решението на Министерския съвет МИР договори партньорство с международната финансова институция с безспорна репутация и богат опит в структурирането на подобни дейности, както и в работата с държавни финансови институции. В резултат от изготвянето на оценката и последващото актуализиране на новите бизнес планове и стратегии на двете държавни дружества се очаква да се подобри и координацията на прилаганите от тях продукти, като се повиши ефективността и ефикасността от прилагането на финансови инструменти със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Анализът ще разгледа възможностите за въздействие на двете институции в нови сектори, като например енергийния преход или социалната инфраструктура. Оценката ще предложи области за подобрение на стабилността и независимостта на институциите въз основа на най-добрите международни практики. Това ще засили техния капацитет за привличане на допълнително финансиране от групата на ЕИБ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: