Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Филип Димитров: Не трябва да се лъже, хартиените бюлетини не са отживелица
Автор: Екип Burgas24.bg 22:13 / 17.11.2022Коментари (0)503
©
"Този закон за машините не е противоконституционен, но това не значи, че не е лош. Имам правото да мисля, че този закон е лош. Основното е да не се лъже.". Това каза в студиото на "Денят на живо“ по NOVA NEWS бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров.

Повод за думите му е предстоящото решение на парламента за връщането на хартиената бюлетина и фактът, че Филип Димитров подписа "с особено мнение" решението на КС за машинното гласуване.

"Не може сериозен и почтен човек да си позволи да разказва, че се връщаме към ретроградния начин на гласуване – което не е вярно, че практиката на света била в подкрепа на машинното гласуване – което не е вярно. Не трябва да се лъже", категоричен е бившият премиер.

"Ентусиазмът на доста неправителствени организации и немалко ваши колеги, които еднозначно пропагандират тезата, че машинното гласуване не е лошо. В ЕС само в избирателния район Брюксел има машинно гласуване. Ирландците си нарязаха машините за скрап, може би щяха да ни ги продадат на нас, ако не ги бяха нарязали," изтъкна той.

Относно отказа на Конституционния съд да тълкува правото на главния прокурор за надзор на законността, Филип Димитров определи някои вестникарски заглавия така: "Формално верни, но създават погрешна асоциация."

"Причината е, че голям брой активисти се упражняваха да разказват, че в България прокуратурата е като прокуратурата на Вишински, че има общ надзор за законност, което се дефинира по точно определен начин - че има вмешателство на прокуратурата във всички институции по тази линия. КС отказа да тълкува – текстът е вече тълкуван. Има три решения, по които КС се е произнесъл и той направи заключението, че прокуратурата не упражнява общ надзор за законност, а следи за спазването на законността чрез функциите, които са изчерпателно определени от Конституцията и тук става въпрос за чл. 127, който стриктно затваря дейността на прокуратурата в рамките на наказателната функция на държавата", поясни той.

"Решението на КС за главния прокурор целеше да се сложи край на общия надзор на прокуратурата така, както си я спомнят от соц време. Може да има пробиви в законодателната норма, затова КС се разпореди да бъдат разгледани конкретни наредби. Конституционният принцип – няма общ надзор за законност, има надзорност на прокуратурата за законност по конкретни дела", каза Филип Димитров.

"Хубаво е, че имаме този акт на КС. Очакването ни е през декември да видим още една оценка за прокуратурата в България (от ЕК). Той може да бъде един от елементите на бъдещите ни разговори с нашите партньори", обясни конституционният съдия преди прегледа на ЕК през декември в областта на правосъдието.

(Това е причината за разделяне решението на две. С това решение бе даден знак, че няма проблем с прокуратурата, тя не упражнява политически натиск така, както общият надзор на социалистическата прокуратура – б.а.).

Според него бившият правосъден министър Янаки Стоилов е подписал това решение на КС с особено мнение, защото е смятал, че може би още веднъж е добре да се напише такова мнение.

Мотивите на Янаки Стоилов бяха добре формулирани – "институционалната памет възпроизвежда практика, близка до общия надзор" … става въпрос за институционална памет, не за институционален надзор", даде пример Филип Димитров.

За настояването на председателя на КС Павлина Панова – спешно да бъдат излъчени от Народното събрание двамата конституцоинонни съдии, Димитров обясни, че по закон се предвижда да има 12 конституционни съдии.

"За структурирането на КС е избран конституционният модел, който го има на някои места – три различни институции да избират членовете на КС. Дори да има блокаж в една институция, шансовете да настъпи криза в КС са сведени до минимум. Броят на хората, които водят дебат, е важен", обобщи той защо е нужен пълен състав на Конституционния съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: