Главочите вече са сред нас: Пуснаха ги в река Черни Осъм

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
16:06 / 03.08.2022
541
Разселиха първите рибки от защитен вид в река Черни Осъм. Първите рибки от защитения вид главоч са разселени на територията на Националния парк "Централен Балкан". Те са от донорна популация от реки извън Парка, уловени през 2021 г. До този момент главочите са отглеждани в лабораторна установка. При контролирани условия е извършено и естественото им размножаване. 

Рибките вече плават в предварително подбрани три речни участъка в река Черни Осъм. Те се наричат микрорезервати. Преди да бъдат разселени рибките, екип от Биологическия факултет на Софийския университет ги маркира, за да могат да се проследяват дистанционно.

В микрорезерватите са вече общо 30 екземпляра - по десет във всеки участък. Те ще бъдат подложени на мониторинг, за да се регистрира оцеляемостта, нарастването и разселването им в микрорезерватите.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).