Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главсекът на МВР към Радев: С толкова бомби по нас да умрем ли? Идете при полицаите в болниците!
Автор: Екип Burgas24.bg 17:35 / 04.09.2020Коментари (55)4049
©
Президентът Румен Радев събра професионалното ръководство на МВР и ДАНС, за да обсъди насилието на протеста на 2 септември вечерта. Радев каза, че е загрижен за пострадалите полицаи, но попита защо МВР не предотвратило провокациите и агресията. На въпросите му пръв отговори главсекът на МВР Ивайло Иванов, който не спести нищо на президента в емоционалния си анализ на кървавата вечер на протеста.

"Какво очакваха, като мятаха толкова време бомби по нас, че ще си свалим маските и щитовете и ще умрем ли? Защо не си тръгнаха?", попита той президента по повод констатацията, че нормалните протестиращи не се оттеглили от площада. "За мен това си е нападение, заплаха за убийство - когато мяташ една бомба върху един куп от хора, е заплаха за убийство, а ние го квалифицираме като хулиганство", продължи с трудно овладяване на емоциите главният секретар на вътрешното министерство.

"Полицаите и сутринта, и вечерта, бяха удряни с дървени прътове, замеряни и дори хващани за слабините. Вие посетихте Евгени Марчев, а аз сутринта бях да видя нашите болни. Елате да видите пораженията по тях от самоделните взривни устройства. Тези момчета и момичета, които бяха там, също трябваше вечерта да се приберат при родителите и децата си. Защо мислите, че те се интересуват от политика или споделят партийно мнение? Те са полицаи и дългът им е да пазят институциите, обучени сме и си знаем задължения", каза Ивайло Иванов.

"Да, провокатори имаше. На 2-ри всичко се промени, защото многократно беше призовавано по социалните медии и всяка вечер по микрофона отпред за този 2-ри, всички организатори казваха, че трябва да се накървави, че с мирен протест няма да стане", напомни за речите на "Отровното трио" пред фонтана до президентството главсекът.

"Казват "Биха ни". Аз казвам - използвахме сила, която ни беше вменена по закон. Казват - "полицаите са с бухалки" - аз казвам това е помощно средство на полицаите", парира всякакви обвинения за превишени правомощия главният секретар на МВР.

"Медиите могат да излъчат, каквото искат, но ранените полицаи са по болниците. Петдесет и няколко дни търпим какво ли не. Попитайте протестиращите сутринта, които бяха употребили огромно количество алкохол, дали е имало насилие срещу тях. Полицията извика линейка за момичето, на което му стана дори зле. А когато разчиствахме палатките и питахме на кого са, за да им ги върнем, всички казваха, че само минават от там и се разотидоха.Часове на ред и в България, и в чужбина, всички видяха на какво са подложени часове наред полицаите. Ами ако не бяха с каски и щитове, какво щеше да стане?!

Имаме служител, чието зрение не се знае дали ще се възстанови. Какво да му кажа на него - че да се защитава с щита е полицейско насилие ли? Много повече са критиките от хората срещу полицията защо се търпят блокадите. Но ние не си влизахме правомощията, за да не използваме никаква принуда", каза още Иванов.

"Какво трябваше да обяснявам, ако някои от тези, мирно протестиращи, или както е модерно да кажат другите, провокатори, беше хвърлил един коктейл "Молотов" и бяха изгорели 4-5 полицая. На кой трябваше да обясня, на семействата, на колегите ли? Да, трябва да ги пазим, но има една граница, която не трябва да се преминава. Свикнали сме да ни обиждат, да ни псуват, търпим го, хората имат право на мнение, но не искам да ни замерят с бомби. Ние представляваме държавата. Утре друго управление ще дойде, но полицаите ще са същите", добави главният секретар.

Той се обиди от намеците на Радев, че началниците на полицаите едва ли не са ги оставили нарочно пасивни под бомбите час и половина.

"Никога такава заповед не съм издал и няма да издам, имам офицерска чест и достойнство, не бягаме от отговорност - едва ли не, че сме оставили да бъдат пребити", отсече Ивайло Иванов. Той гарантира, че ако има полицаи, превишили правомощията си, ще бъдат направени проверки и предприети мерки и наказания.

"Ако ние сме имали такава конкретна информация, тези лица щяха да бъдат неутрализирани", отговори председателят на ДАНС Димитър Георгиев на въпросите на президента дали напрежението е можело да бъде предотвратено

"ДАНС си върши работата по закон, ние работим, има достатъчно доказателства, те са в прокуратурата. Главният секретар изчерпателно описа ситуацията на терен, МВР е на фронтовата линия за опазване на реда", добави той.

"Чисто в тактически план ръководителите прецениха, че е по-добре да бъдем пасивни. След като в момента, в който се обособи една група от 700-800 човека, изключително агресивни, арогантни, предприехме действия по изтласкването и разцепването им", каза и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев в отговор на въпроса на президента защо униформените са били пасивни 1 час.

"Осъждам насилието над полицаи. Но не съм съгласен и полицаи да бият невинни граждани. Това нанася удар върху моралните устои на обществото", посочи държавният глава Румен Радев.

"Това е моят призив - оттук нататък да се прави всичко възможно да се гарантира мирен протест, да се гарантира здравето и на полицаите, и на тези, които са излезли да изразят своите виждания как трябва да се развива държавата", заключи президентът.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Малко им е! Още бомби! Колко хора пребиха малко им е!
0
 
 
Тука всички,като един трябваше да станете и да му кажете на тоя каун Президента че той с вдигнатите юмруци призовава към Революция....Вината за ескалация на напрежението е единствено негова!!!
+1
 
 
Нашите полицаи не смеят да реагират като в Германия, защото веднага ще ни обвинят в потъпкване свободата на словото. Двоен стандарт в разбирането за демокрация за съжаление. Напълно подкрепям действията им и разбирам, защо са толкова търпеливи с тези палаткови лагери. А Радев да си подаде оставката, провокатор номер 1!
0
 
 
Като не желаят да ги замерят с камъни, да си сменят професиятя. Да, ама трябва да се работи. Няма по-голям лентяй и наглец от българския милиционер.
0
 
 
Държавната глава е всъщност не глава ,а тъп г*з. Можеше да се досети,че до сега за 2 месеца няма нито един убит от полицаите. Когато са пасивни...защо са пасивни.Когато започнат да прилагат правомощията си и да ползват сила ,защо са толкова лоши.де**а и к*****ската Радевска агитка.
0
 
 
Кретени колкото искаш.Защо полицията не ги смачка както в Берлин.Това ли искате кретени кръв и размирици.Кеф ли ви е ,че бият невинни хора .Това ли искате насилие.
0
 
 
Как така ДАНС и МВР нямат предварителни сигнали за провокатори и няма нито един задържан от хвърлящите бомби???Всички разбраха, че бомбаджиите са пратени от мутрата с цел да предизвикат сблъсъци и после да обвинят протестиращите!
+3
 
 
Защо полицията ги търпя трябваше да направят как то в Берлин полицията смачка протеста със як бой и никва милост а защо тези които правят протеста позволиха да стане това. Това ли им по доброто за народа тази промяна ли искат да има такива неща и да учат децата си с бухалки да са на протеста
+2
 
 
Това няква пародия ли е тук ??? Наистина ли се случва? 1 час им мятаха бомби ,и полицията вместо да ги сгазят ,стояха като пут** и сега димитровградски тикчоч ги привикал да им се скара че биели гражданите???? Кво става тука ве? само аз ли го виждам
+5
 
 
Да подстрекаваш към насилие и гражданска война с вдигнати юмруци и крясъци, а след това да се извърташ и да говориш за мир и спокойствие. Само продал се на болшевиките може да бъде толкова лицемерен и нагъл.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: