Илхан Кючюк: Докладът за Северна Македония не може да реши историческите въпроси

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:45 / 22.06.2023
911
Отлагането на доклада за Северна Македония ще е в полза за всички, но най вече за самата държава, за да ѝ се даде необходимото политическо време да реши всички проблеми. Това заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк, постоянен докладчик за РСМ в ЕП пред БНТ. 

"Има елементи и поправки, консолидирани текстове, които призовават РСМ да вземе предвид случващото се в страната, нападения срещу хора с българско самосъзнание и това да бъде коригирано по правов ред".

Заяви, че не работи под диктат и категорично отрече твърденията, че е изключил от доклада исканията на България за спиране езика на омразата и спазване правата на хората с българско самосъзнание.

"Това не е един текст, а цял компромис. Двустранните въпроси заемат отделно място във всеки един доклад. На трето място въпросите, касаещи правата на българите, тяхното място в обществения живот на РСМ и езикът на омразата заемат съвсем различно място".

По думите му докладът не може да реши историческите въпроси и проблема за идентичността. Кючюк посочи още, че в основата на добросъседските отношения стоят договорът от 2017 г., договорът от Преспа, френското предложение. ЕП поощрява добросъседските отношения. Всичко останало е спекулация.

"Аз входирах въпросната поправка за включването на българи, черногорци и хървати в конституцията на Северна Македония това е процес много чувствителен, отварянето на всяка една конституция е много сложен механизъм, който изисква обществен дебат, но преди всичко и политически. воден от това и практиката на ЕП, когато се говори за такива важни въпроси, да не се пишат доклади да не се гласуват доклади, аз съм предложил на моите колеги гласуването да остане за есента"

заяви, че вчера е бил в Скопие и се е срещнал с лидерите на управляващата партия и на опозицията. Поискал е политически гаранции за създаване на механизми, които да наблюдават нарушаването на човешките права и свободи.

"Аз съм водещ по този доклад и затова съм докладчик, но заедно с мен още има шестима колеги, които са докладчици в сянка. Ние заедно обработваме консенсусния текст, който предлагаме на нашите политически групи и те трябва да го приемат. Когато не се приеме въпросният текст, най-нормалното е да се каже - няма да се гласува анблок, а текст по текст".

Илхан Кючюк коментира и възникналото напрежение между Бойко Борисов и Кирил Петков.

"ДПС не отговаря за това правителство. Ние дадохме два гласа с цел да има конституционна реформа".

Виж коментарите (0)

Още по темата (847):
13.05.2024 Президентът: България не приема изявления, противоречащи на Договора за добросъседство с РС Македония
13.05.2024 Главчев с остра позиция към новия президент на РС Македония
10.05.2024 Пеевски категоричен: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония!
09.05.2024 Журналистът: Очакваме реформи! Най-вероятната коалиция е между ВМРО-ДПМНЕ, ВРЕДИ и ЗНАМ
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
Още новини от Национални новини:
Обявиха причините за катастрофата с автомобила на НСО
Честито на печалившите! България има нов тото милионер
Бойко Борисов: Инерцията и омразата от последните години вече има...
Първи снимки от катастрофата с Кирил Петков - на място има пожарн...
Ето какво казаха адвокатите на обвиняемия за стрелбата в Арбанаси...
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре. Има пос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).