Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искрен Митев: Всичко страшно, което се говори за "Възраждане" е вярно
Автор: Йоланда Пелова 08:52 / 12.06.2023Коментари (0)673
©
Искрен Митев от "Продължаваме промяната" в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 07.06.2023 г.)

Служебният кабинет предаде щафетата на новия редовен. Равносметката от първия работен ден на депутатите правим сега с Искрен Митев от "Продължаваме промяната“. Здравейте.

Здравейте.

Г-н Митев, да започнем от края на днешното заседание, което Росен Желязков прекрати заради депутатите от “Възраждане", които не дадоха възможност на депутата от "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ Явор Божанков да се изкаже от парламентарната трибуна. Представителите на партията на Костадинов се бяха струпали, както всички видяхме, пред трибуната и отказаха да се върнат на депутатските си банки. Как изглежда всичко това днес в Народното събрание през вашата призма?

Много жалко за хората, които са гласували за “Възраждане", защото тази седмица програмата на Народното събрание е изключително интересна. Много закони, които трябва да се приемат в страната бяха включени, но народните представители от “Възраждане" имат други приоритети. Това беше всъщност опит те да прикрият това, което се случи в зала днес. А това, което се случи беше, че благодарение на гласовете на “Възраждане" беше назначен в Комисията по конституционни въпроси г-н Пеевски. И тук лошото,  най-страшното и така може би най-противното беше, че депутатите от “Възраждане" се изреждаха от трибуната да плюят по нас, как едва ли не ние сме направили коалиция с ДПС и как това било цената на коалицията, която ПП трябвало да плати, това било зестрата. И в крайна сметка депутатите от “Възраждане" направиха възможно да се случи това избиране. Защото ако те бяха гласували “против" или “въздържали се", както повелява тяхната традия, защото те казваха: "Ние сме последователни“, и  последователно се изказват срещу ДПС, изведнъж обаче те ги подкрепиха в зала. Да, не гласуваха “за", но негласувайки въобще, направиха възможен този избор. Така че те днес показаха, че не са никаква алтернатива на нищо, всичко най-страшно за тях, което се говори, е вярно, и го доказаха с действията си. И аз се радвам, че това се случи, защото българските граждани виждат кой е готов да  вземе трудни решения, за да върви България в правилната посока или да кажем да станем една нормална държава, и коя е партията на омразата и разделението.

Нека да кажем, че г-н Пеевски става вторият представител на ДПС в тази комисия заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Именно те двамата вчера гласуваха в подкрепа на правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ, като обявиха, че това е знак, че ще търсят конституционна реформа заедно с мнозинството. Г-н Митев, преди 10 години, ако си спомняте, ГЕРБ и ДБ напълниха площадите срещу избора на г-н Пеевски за шеф на ДАНС, но днес подкрепиха с 64 гласа Пеевски да стане член на основната комисия за промяната в Конституцията. Как си обяснявате това?

Мога да обясня само това, което аз виждам в зала, въпреки че вие знаете, че в политиката винаги се тиражират и съществуват едни митове и легенди за задкулисни уговорки. Това, което аз днес видях, е, че вие ги изброихте, ГЕРБ, ДПС, “Възраждане" направиха така, че той (бел. ред. Делян Пеевски) да стане член на комисията. Понеже там председателите се избират на ротационен принцип, сигурно ще стане и председател в някакъв момент, и това пак казвам, е благодарение на негласуването на “Възраждане". Но аз не мога да си обясня,  днес Христо Иванов много добре го каза от трибуната, съвсем нормално е всяка парламентарна група да избира членовете си на определени комисии. Това казано до тук е вярно, но има и нещо друго вярно: Комисията по конституционни въпроси трябва да бъде такава, че да се избягват политически личности, те да създават доверие в българските граждани и разговорите вътре да не се превръщат в политически дебат. Всъщност ние това направихме. С това гласуване направихме Комисията по конституционни въпроси едно поле за политически дебат, а той не трябва да бъде такъв. В конституционната реформа трябва да участват всички парламентарно представени групи, защото колкото и да не ни харесва, на мен лично да не ми харесва това, че има много крайни мнения в Народното събрание, те са там, те отразяват българската действителност, действителността на българското общество, и ние трябва да ги приемаме. Смятам, че беше грешка от страна на представителите на ДПС да правят тази промяна в състава на комисията. Те можеха да допринесат за конституционната реформа и без да правят тази промяна днес. Това е моето мнение. А вече защо другите партии са решили да подкрепят или да осигурят възможността това да се случи, в лицето на “Възраждане", нямам представа.

Митовете и легендите в тази посока са, че те са получили някаква подкрепа за техния протест в събота. Това ще го видим налице, вие журналистите много добре отразявате протестите, ще се види откъде ще дойдат автобусите. Сигурен съм, че ще питате хората на протестите кой ги е докарал в София тази събота, така че ще разберем дали има някаква зависимост между тези две неща. Същевременно днес се случиха и други много интересни неща в Народното събрание. Едното беше, че запитан председателят на “Възраждане" защо гласувахте по този начин, той каза, че няма как да знае другите партии как ще гласуват. Това е една абсолютна лъжа, защото ние прегласувахме това решение. На първото гласуване се видя, че всъщност това решение може да мине с гласовете на “Възраждане". Те имаха възможност от “Възраждане" да променят гласуването си на второто гласуване, но не го направиха. Така че извинението, че всъщност мотивът е изключително чист и неразбирането какво се случва в зала е една лъжа, един прах в очите на хората.

Предстои да бъде направен бюджет за 2023 година – нещо много важно, което ще проследим през следващите дни. Г-н Митев, днес и акад. Денков каза, че никой няма да ви даде 100 дни. Какви са вашите очаквания за формирането на новия бюджет, концепцията на г-н Асен Василев и тази на икономистите от ГЕРБ, която знаем, че се различава?

Ние ще направим всичко възможно, за да направим икономиката работеща. Знаете, че това ще бъде отразено най-вече в бюджета, така че да нямаме този дефицит, който се предвиждаше и който служебното правителство заложи в техния проектобюджет. Виждаме също нещо много интересно, което се случва, и то е абсолютният саботаж от страна на, въпреки заявката, че ще има плавен преход между служебния кабинет и редовния кабинет, видяхте още вчера бяха изтеглени всички зам.-министри. Това, разбира се, създава едни трудности в прехода между двете правителства, така че ще видим какво ще се случи, с каква информация ще се разполага и с какъв оперативен капацитет в министерствата веднага, в първите дни на встъпване в длъжност на редовния кабинет.

Ние в момента се намираме в една ситуация, в която много спешно трябва да се направи нов проектобюджет. Това отнема техническо време, отнема време на специалистите, които трябва да направят всички сметки наново, така че надявам се да излязат правилно сметките, и ще го видим възможно най-бързо в зала. Сигурен съм, че целият екип на Министерството на финансите, който в момента е останал и който работи, е включен в създаването на новия бюджет. Предполагам, че ще го видим по наши сметки и по наше очакване в следващата седмица. Около 5-7 работни дни е срокът, в който ние вярваме, че ще може да има първи признаци на новия проектобюджет.

Очаквате ли там да имате сериозни дебати и разминавания с вашите коалиционни партньори?

Дебатите винаги са важни, само че ние нямаме коалиционни партньори в това Народно събрание, освен ДБ, Зелените и ДСБ. Ние сме в една ситуация на ротация, ситуация, която се използва, когато ние си нямаме доверие. Както виждате, още на първия ден в Народното събрание нашите ротационни партньори гласуваха по различен начин от начина, по който ние гласуваме. Така че това ще е едно много голямо предизвикателство. Самият бюджет сам по себе си, предполагам, че ще бъде формулиран на базата на плаващи мнозинства. Много се надявам всички въпроси да бъдат изчистени преди зала и в зала да остане да слушаме само популистките изказвания на партии, които по тежестта на своите депутати в Народното събрание са незначителни, но както виждаме в някои случаи играят много ключова роля.

Провокация или не са исканите имунитети на г-н Кирил Петков и Бойко Борисов?

Изцяло провокация. Между другото, те постоянно се искат имунитети, вие виждате, че продължават да се искат имунитети. Кирил Петков заяви много ясно, че той ще даде своя имунитет. Аз не разбирам защо на прокуратурата й отне толкова много време да поиска имунитетите на тези хора, имаше много дълъг период, в който тези хора са без имунитети. От това цялото нещо се вижда, че е направено целенасочено. Надявам се, всички хора, които и да са те, които по някакъв начин са нарушили закона, да поемат отговорност за своите нарушения. Смятам, че това е редно и не трябва да има изключения от това правило за никой в държавата. И това ще гарантира всъщност, че ние живеем в една нормална държава.

Ключовите приоритети на ПП, по които ще се обедините и ще се мобилизирате, за да работите в най-спешен порядък.

Ключовите приоритети на ПП си остават съдебната реформа, която преведена според мен в ежедневието на хората, е това да няма безнаказаност за тези, които си позволяват да нарушават закона. Ние го виждаме всеки път. Това се случва по пътищата, това се случва в ежедневието ни, новините са пълни с примери за това как определени хора си позволяват да нарушават закона и след това не претърпяват никакви санкции за това. Според мен това е основата, върху която ние можем да построим нормалната си държава и да продължим да я строим. На следващо място това е, разбира се, борбата с инфлацията, високите цени, с цялата нестабилна икономическа ситуация в света. И надявам се също така да обърнем внимание и на проблемите на хората, които са от битов характер, свързани с инфраструктурата. Моя лична кауза, като депутат от 26-ти МИР, е пътят София-Самоков, също така инфраструктурата в Ботевградско, изобщо в цялата София област. Така че аз даже така се пошегувах няколко пъти с настоящия министър на МРРБ, който беше депутат в зала, и вчера преди да се закълне, му казах: “Не забравяй хората от Самоков и това, че трябва да се погрижим пътя София-Самоков най-накрая да започне да се движи в правилната посока“. Така че нашите големи приоритети са, разбира се, приоритетите на България, и нашите лични, частни приоритети като народни представители, избрани в нашите региони, са свързани с проблемите на хората, които представляваме.

Дано бъде всичко успешно, което правите, и с което се захващате.



Още по темата: общо новини по темата: 1289
09.04.2024 »
08.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/215 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: