Избори с вкус на проблеми, неработещи машини и недоволство (ОБЗОР)

Автор: Ния Прелджич
Коментари (0)
14:21 / 02.04.2023
671
Спокойно протича изборният ден в цялата страна. Въпреки това още с началото на гласуването имаше проблеми: неработещи и разменени машини, които възпрепятстват протичането машинния вот, засилено полицейско присъствие и бойкот на изборите в наводнените карловски села. 

До момента 45 машини са дали проблем, вследствие на което в тези секции е било преустановено машинното гласуване, предава репортер на "Фокус". Гражданите в тези секции могат да приложат изборното си право с хартиена бюлетина. 

По данни на говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева до 11:20 часа е в ЦИК са постъпили 21 сигнала от страната за нарушаване на изборния процес. Сигналите са свързани с приканване за гласуване на машини и нарушение в работата на секционните избирателни комисии. 

Гласоподаватели отказаха да дадат своя вот в секцията в село Равнец, именно заради неработеща машина. В селото се гласува само с хартия, след като машината е дала дефект още снощи при тестването. 

В 76-а и 77-а СИК в Пловдив хората споделят, че заради изцяло хартиения вот са разочаровани, а някои дори си тръгвали. Представители от тези комисии предпочетоха да отидат да гласуват машинно по адресната си регистрация, а не в секцията, в която работят заради дефекта.

Председател на секционна избирателна комисия в Пловдив не може да чете и пише. Това стана ясно днес при старта на изборния ден. Куриозният случай е бил в една от комисиите в ромския квартал в "Столипиново" в район "Източен".

Все пак след бързата намеса на РИК и последваща проверка, той е бил заменен с друг, каза за "Фокус" председателят на 16-та РИК - Пловдив Калоян Сухоруков. 

Засилено полицейско присъствие има в най-голямото плевенско село Буковлък. На изборите през октомври 2022 г. именно там двама мъже и една жена бяха арестувани за купуване на гласове, а полицейската акция продължи над 5 часа. Преди началото на днешния изборен ден, полицейската акция започна още в началото на седмицата. Селото беше блокирано от полиция. 

Недоволство и бойкот на изборите в наводнените карловски села. Днес се навършват седем месеца от потопа, който заля района и остави без къщи и инфраструктура жителите им. Част от жителите са възстановили домовете си със свои средства. Те са недоволни от факта, че държавата не им е помогнала.

Право на глас имат 1078 души, като се гласува в две секции. Интересът обаче е изключително нисък.

Виж коментарите (0)

Още по темата (674):
22.04.2024 Нова среща между Радев и Главчев заради рокадите в кабинета
17.04.2024 Главчев към Радев: Нямам доверие на двамата министри, предложени за смяна
10.04.2024 Дали Николай Денков, Асен Василев и Атанас Славов ще се върнат зад депутатските банки?
07.04.2024 От ПП-ДБ призовават Радев да не подписва указа за служебен кабинет
07.04.2024 Лена Бориславова: Служебният кабинет е провокация към ПП
28.06.2023 Трифонов: Всички, които са гласували за ПП-ДБ, всъщност са гласували за Бойко Борисов
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).