Костадин Ангелов с много силни думи за ваксината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
21:55 / 04.01.2021
1552
"След 10-тия ден от втората ваксинация ще мога да посетя баща си, а когато той бъде ваксиниран, вече ще е напълно безопасно. Ваксината предпазва от самото заболяване – човекът не може да се разболее или да получи тежки усложнения или да достигне до фатален край. Запознати сме с поведението на този вирус и можем да го контролираме, ваксината е най-голямото ни оръжие". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Nova News здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него имунитетът, който се създава, логично би следвало да унищожи микроорганизма, който попадне в нашето тяло, а ваксините са спасението и надеждата, с която дойде 2021 г.

"Чувстваме се спокойни, решени сме да водим тази битка докрай, победата ще бъде на наша страна. Резултатът от въведените мерки дано не ни накара много да си вярваме, постигнахме това с разум, трябва да останем разумни", прикани професорът. 

"До края на месеца ще има още 2 доставки на общо 70 000 ваксини, след това очакваме на 11-ти, а последващата е в края на февруари. Чакаме разрешение и на трета ваксина. Ще задоволим нуждите на българските граждани. Около 33 % заявиха желание да се ваксинират на първа фаза, сега процентът наближава и задминава 50", информира министърът. 

"Ще ваксинираме всички желаещи в системата на образованието. До края на тази седмица ще имаме точната бройка, а също така и на работещите в социалните услуги. Най-вероятно ще върви успоредно с първа фаза. Целта ни е да достигнем между 60 и 70 % ваксинирани във всяка таргетна група. Няма друг начин за постигане на колективен имунитет", сподели той. 

По думите му се работи върху създаването на дигитален паспорт за ваксинираните, възприет в ЕС. Ще бъде направена информационна кампания с цел българските граждани да бъдат най-информираните по темата за имунизацията в Европейския съюз.

"Единственото условие някой от желаещите да спечелят изборите е българските граждани да са здрави. Заиграването със страховете на хората, използването на кризата с COVID-19 с политическа окраска, освен безотговорно, граничи с престъпление. Ако за месец-две не забравим, че има избори, хората ще забравят, че ни има нас", коментира проф. Ангелов. 

"До края на месеца ще представим разширение на националната информационна здравна система. Ще има допълнително стълбово финансиране за всеки здравен работник. 237 млн. лв. ще бъдат дадени за добавки към заплатите на лекарите", увери здравният министър.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).