Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Меглена Кунева: Бъдещият еврокомисар трябва да има достатъчно тежест и обществена подкрепа, за да може да бъде гласът на ЕК
Автор: Йоланда Пелова 16:21 / 23.06.2023Коментари (0)676
© БГНЕС
Българското правителство получи писмо от Брюксел с покана да номинира нов комисар. Две ще се номинациите за еврокомисар на България, стана ясна от изявлението на премиера акад. Николай Денков пред журналисти в Пампорово. Той е получил писма от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и в тях е посочено именно това, че България може да изпрати две номинации. Денков уточни, че изчаква от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ да посочат имена, а в писмото си Урсула фон дер Лайен съобщава, че очаква предложения за кандидати жена и мъж. Не е тайна, че председателят на Комисията държи стриктно да се спазва равенството между половете. Интервю с Меглена Кунева - първият български еврокомисар, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" 

 

Г-жо Кунева, определено страната ни има нужда от нов еврокомисар, когато знаем, на дневен ред са Планът за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към "Шенген“ и еврозоната. Как трябва според вас да се подходи в тази ситуация? 

Така, както всички останали страни, включително и тогава, когато комисарят е прекъснал своя мандат предсрочно заради важна национална задача, заради важна национална позиция, каквато е министър на външните работи в този случай – пост, който г-жа Габриел прие. Ясно е какво трябва да се направи, ясно е от първия момент, още когато тя получи покана за съставяне на правителство и за позицията външен министър и по-нататък министър-председател. Аз, честно казано, очаквах, че този въпрос е бил обсъждан още от самото начало и България бързо може да излезе с предложение за това кой ще поеме да довърши мандата, но очевидно разговорите в коалицията продължават. Смятам, че след посещението на г-жа Габриел в Брюксел ще има повече яснота какво очаква г-жа Урсула фон дер Лайен. Ясно беше даден знак, че предпочита Комисията жена да продължи поста. Наистина този баланс е важен в равенството на половете. Така че това, което българското правителство реши, това ще бъде. Ние не можем да си задаваме въпроса: "Ама важно ли е България да има еврокомисар и бъде част от дискусиите?“. Всяка сряда се провежда Колеж на комисарите, където се разискват много важни въпроси. Не само заради Плана за възстановяване и парите, които очакваме, и не само заради "Шенген“, и не само заради еврозоната. Ето, примерно последното обсъждане е било за стратегическата независимост на европейската икономика. Да го преведа: Това означава сътрудничество и до каква е степен с Китай и с Русия. Ако тези въпроси не са разказани главно през българския комисар в нашата медийна и обществена среда, това означава, че ние ще бъдем по-малко подготвени като общество. 

Разбира се. Това ще бъде човекът, който ще бъде представител на България в Европейската комисия. 

Да. Освен това, в заседанията комисарят, който представлява България, който е излъчен от България, не точно представлява България, защото комисарите са независими от националната политика, поне по клетвата, всеки дава своя нюанс за това какво е чувствително за обществото, за държавата, от която идва. И тези различни гласове са изключително важни. Иначе ще имаме чувството, че някой друг ни налага дневния ред, а това съвсем не е така. Така че да, важно е по-бързо да се случи това. С моя мандат, след това с предложението с г-жа Румяна Желева, след – Кристалина Георгиева, след това – Мария Габриел, всъщност виждате, че България вече няколко пъти е минавала през тази процедура и няма нищо ново за нас. Какво правителството ще реши, предстои да видим. 

Какъв според вас трябва да бъде профилът на бъдещия ни еврокомисар? 

Пак ще кажа: Това е преценка на правителството и дали ще се запази същия ресор или не, макар че, за да се поеме един определен ресор, не е необходимо да си специалист в тази област, тесен специалист. Примерно, ако поемаш после "Регионално развитие“ или "Земеделие“, не е необходимо да си бил кмет или да си завършил агрономия. Въпросът е да имаш политически и мениджърски качества, за да можеш да управляваш този ресор. Комисията е с изключително добра административна структура, с много помощ от страна на експертите. Трябва да имаш целия усет за това накъде върви Европа, накъде върви светът, да имаш много, много широки познания за европейските политики, за да можеш на базата на това да предложиш своя политика в ресора. Тук положението е малко по-различно, защото имаме всъщност завършване на мандат една година, какъвто и да бъде българският ресор. Това е за кратко време, това е за една година, няма да има време да се предлагат нови политики да в тази област.

Допускате ли, г-жо Кунева, че ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ могат да влязат в поредните словесни престрелки заради еврокомисаря и съответно избора, който ще бъде направен? 

Надявам се, че не. Както заради тежестта и подкрепата, с която трябва да отиде българският еврокомисар в Брюксел, така и заради това, че този представител ще трябва да обяснява, да комуникира, да влиза в диалог, обяснявайки европейските политики. Т.е. трябва да има достатъчно тежест, обществена подкрепа, за да може да бъде гласът на Европейската комисия.



Още по темата: общо новини по темата: 20
28.09.2023 »
28.09.2023 »
19.09.2023 »
12.09.2023 »
12.09.2023 »
06.09.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: