Откриха паметна плоча на загиналия пилот от Графа Валентин Терзиев

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:56 / 08.06.2022
500
Плоча в памет на военния пилот подполковник Валентин Терзиев бе открита на площада в село Тюленово, община Шабла.  Инициативата е на колеги и приятели на пилота, който загина по време на военно учение край Тюленово на 9 юни миналата година. 

На церемонията присъстваха областният управител на Добрич Галин Господинов, кметът на Шабла Мариян Жечев, семейството на подполковник Терзиев, представителни части на Военноморските и Военновъздушните сили на Република България и граждани.

Слово произнесе командирът на авиобаза "Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев, предаде БТА. 

"Измина една година от онази нощ, когато на 19 км от тук небето се сля с морето и Вальо отлетя завинаги. Отлетя, за да ни има нас.; за да повдигне за пореден път жестоките и болезнени въпроси за българската бойна авиация, които така и не намират своето решение. Измина една година, която не беше лека за никого от нас. Но ние не се отказахме, защото и Вальо не се отказа и неговата воля и несломим дух ни мотивираше да продължаваме напред. Една година, през която много се изписа, много се изговори, много обещания се дадоха, но нищо не се промени. "Ние продължаваме да летим малко, да дежурим много, да нямаме време за семействата си, но никой от нас не каза "не“, не каза "стига“, не се отказа именно затова, че Вальо не се отказа“, каза бригаден генерал Русев. 

"Вальо знае, че има запазено място в мислите и сърцата ни и когато ние летим, той лети с нас. Докато сме живи, ще помним и ще разказваме. А после след нас ще остане монументът и той ще продължи да разказва за пилота, който не се поколеба, не се изплаши да излети в онази тъмна нощ и да остане завинаги в полет“, допълни той. 

Мариян Жечев заяви, че на следващото заседание на Областната комисия за военните паметници ще предложи паметната плоча да бъде вписана в регистъра на военните паметници, за да намери подполковник Терзиев своето достойно място сред падналите за България военнослужещи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (100):
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
04.06.2022 Откриват паметник на пилота от Графа, загинал край Шабла
05.11.2021 Парите за извънреден труд на майор Терзиев ще бъдат изплатени
27.10.2021 Жената на загиналия майор Терзиев с още разкрития
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).