Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петър Стоянов: Почувствах се не само обиден, но и унизен от това, което се случи на 3 март
Автор: Екип Burgas24.bg 20:09 / 08.03.2022Коментари (0)943
© БГНЕС
Последната година НСО сякаш стана последната изкупителна жертва на всичко. Повече от 20 години нямам охрана, така че не съм пряко заинтересован дали ще има НСО, но то е нужно. Това каза президентът Петър Стоянов (1997 г.–2002 г.) в "Лице в лице" по bTV.

"Преди 11 септември и атентатът имаше министри и премиери, които ходеха с колела на работа, но после това се промени. Една вътрешна проверка никога не е излишна, но по принцип смята, че отношението към НСО трябва да е много уважително", допълни той. 

"Нищо не е така просто, както изглежда. Никак не е лесно за НАТО да вземе решение за директна военна подкрепа в Украйна, защото това би изглеждало като една Трета световна война. Това, което мен ме притеснява, е отражението на случващото се в България, но не само гледна точка на икономика и идващите бежанци, но и чисто ментално и родопсихологическо.

Това разтърсва българското общество. Аз се почувствах не само обиден, но и унизен от това, което се случи на 3 март. На времето си спомням, споменах Кулите близнаци, тогава един френски вестник излезе със заглавие "Ние сме Америка".

Днес трябва да сме на страната на премиера и народното събрание", каза той по повод скандалното хвърляне на снежна топа по премиера Петков на Шипка", допълни той.  

"Мисля, че хората, които участват в дебата "за" или "против" Русия и по-скоро тези, които защитават политиката на президента Путин, те имат ирационални мотиви. Българското русофилство, макар и с далечни корени, е феномен, който липсва навсякъде в Европа. Сега това ирационално русофилство го виждаме.

Винаги ли когато Русия направи важно геополитическо решение, това винаги ли ще се отразява толкова пагубно на българското общество и ще ни разделя? Няма ли да застанем зад националния ни интерес. Ясно е, че всички политици казват,. че го защитават, но какъв е той.

Той не е неразличим от този на Русия. Понякога той е противоположен. Трябва да го защитаваме, но не с агресивна риторика, защото издава комплекс за малоценност. Отношението към Русия трябва да е много отговорно", каза още Петър Стоянов.  

"Отношенията между Русия и Украйна са много сложни в исторически план. Един руски историк беше казал, че по време на кризи руските императори, както и Путин, са прибягвали до малки войни и така са избягвали важните събития. Тази война може да се окаже последния стадий за изграждане на украинската национална идентичност. Трябва да се види дали няма да се обърне срещу стратегическите планове на Русия", обясни Стоянов. 

"Нека да сме наясно, защото в този дебат, често пъти се казва, че американците ги подстрекават. Съветският съюз продължи своето съществуване и когато Буш посети Киев направи реч, която стана известна като "пиле по киевски". Заклеймява самоубийственият национализъм. Те се страхуваха, че разпадането на СССР ще увеличи риска от пускане на ядрено оръжие. Независимо от тази американска позиция, имаше референдум в Украйна и 92% гласуваха "за" независима Украйна. Това, което се случва там, трябва да ни доведе до няколко важни извода", каза президентът.  

"Първият е, че е крайно време да имаме национална позиция и да сме наясно, че няма да бъде идентична с позицията на Русия. Обичаме Русия, но повече от Русия трябва да обичаме България. Аз си спомням, че след като си подадохме молбата за членство в НАТО, не беше посрещнато добре в Русия. Когато се срещнах с Елцин го попитах какви са отношенията им с Франция, Белгия и Холандия. Казах му, че отношенията ни са двусмислени, но трябва да станем член на ЕС, за да имаме ясни отношения. Минаха 20 години, но тази двусмисленост продължава да ни преследва", допълни Стоянов. 

"Крайно време е да разберем, че не сме изправени пред избор България или Русия. Ще имаме и други влияния, благодарение на украинския конфликт. Например, ние почти винаги разделяме руската интелигенция, но през 1838г. Пушкин написа стихотворение за клеветниците на Русия. Дали славянските ручеи ще се влеят в руското море или ще изсъхне. Тя ще изчезне, ако славянски ручеи не се вливат в това море. Аз мисля, че една от последиците на тази война, е че идеята за славянската дъга получи изключително тежък удар. Това минира идеите на някои днешни руски мислители", завърши той.



Още по темата: общо новини по темата: 40
08.03.2022 »
06.03.2022 »
06.03.2022 »
05.03.2022 »
04.03.2022 »
04.03.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: