Пловдив и Бургас обединяват усилия в следващия програмен период

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:36 / 17.12.2020
1378
Кметът на Пловдив Здравко Димитров посрещна кмета на Бургас Димитър Николов в община Пловдив днес. Основен акцент на срещата беше набелязването на конкретни стъпки по започване на съвместна работа между двете общини по проекти в следващия програмен период. Брюксел насърчава регионалната децентрализация и кооперирането между повече региони и дава възможност за привличането на допълнителни средства за инвестиции.

Двата града подготвят споразумение, което да даде рамка на основните приоритети за кандидатстване на двете области по основните финансови механизми през следващите години. След подписване на меморандума за сътрудничество в началото на следващата година ще бъде изготвена и пътна карта за двата района. Следващия програмен период, Фонда за възстановяване и развитие, Зелената сделка на Европа и директно финансиране от Брюксел. Към общите действия се очаква да се присъединят и градовете Стара Загора, Хасково и Габрово.

Здравко Димитров и Димитър Николов акцентират върху развитие на индустриалните зони, осигуряване на техническа, социална, образователна и комунална инфраструктура, транспортни връзки, обществен екологичен транспорт, обезпечаване на производствени ресурси, центрове за преквалификация и т.н.

На срещата присъстваха и зам.-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов и Пламен Панчев председател на клъстер "Тракия икономическа зона", които в момента съвместно подготвят концепция за развитие на въглеродно неутрални индустриални зони край Пловдив. Новата етап от развитие на индустриалните зони около Пловдив се очаква да предизвика допълнителен интерес на компании от Европа и Северна Америка, които да насочат свои инвестиции в производства с по-висока добавена стойност.

Част от споразумението между градовете е и официализиране на работата на двата отдела за бизнес развитие и обединяване на усилията за привличане на чуждестранни инвеститори.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).