Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подписаха много важен договор, Борисов присъства
Автор: Екип Burgas24.bg 14:57 / 04.02.2021Коментари (0)861
©
Подписването на договора с "Уестингхаус Електрик Швеция“ днес е поредната стъпка на България за диверсификация, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът участва в церемонията по подписването на договора между АЕЦ "Козлодуй" и компанията "Уестингхаус Електрик Швеция“ за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас. Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй“ в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира със съвместната работа на експерти с доказан опит в областта на ядрената енергетиката от България, САЩ и Швеция.

В рамките на церемонията премиерът Бойко Борисов акцентира върху геостратегическото значение на това, което в момента България прави относно защитата на националната си сигурност, изтъквайки, че съществен елемент е именно диверсификацията. "Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала  за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов. По инициативата "Три морета“ напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище "Чирен“, което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ“, изтъкна министър-председателят. По темата за ядрената енергетика премиерът добави също, че изграждането на 7-и и 8-и реактори в АЕЦ "Козлодуй“ е изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата. 

Договорът днес беше подписан от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов и вицепрезидента и управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг. На събитието присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ Херо Мустафа и посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит.

"С договора, който днес сключихме, направихме още една важна стъпка в изпълнение на Европейската стратегия за енергийна сигурност, част от която е цялостно диверсифициране на ядрените доставки и услуги за всички атомни централи в Европейския съюз“, заяви в рамките на церемонията изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй“ Наско Михов. Той изрази увереност, че сътрудничеството с Уестингхаус и занапред ще продължи да се развива за доброто на българската ядрена енергетика.

Вицепрезидентът и управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг изрази задоволство от партньорството с екипа на АЕЦ "Козлодуй“. "Това ще бъде истинско партньорство между нашите две дружества, за да можем да гарантираме доставките на гориво в бъдеще, които да осигурят енергийната диверсификация в България“, заяви Азис Даг.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че с подписването на днешния договор процесът по пълна диверсификация  на доставките на свежо ядрено гориво за България става необратим. "По този начин и ние като правителство изпълняваме един от основните си ангажименти и приоритети в енергетиката – именно диверсификация на енергийните ресурси“, заяви Петкова. 

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа посочи, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация. "За нас е истинска гордост да сме тук заедно с Вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници“, заяви посланик Мустафа.

В рамките на церемонията посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит отбеляза, че подписването на днешния договор ще бъде в полза не само за двете компании, но и за България и Швеция.

Изготвянето на детайлна и задълбочена оценка на безопасността се изисква от българската нормативна уредба, за да бъде получено разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативен тип горивни касети. След финализиране на дейностите по договора, разработката ще бъде представена в Агенцията за ядрено регулиране за получаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативните касети.

Изготвянето на анализите на безопасността е част от Програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, в която са включени отделните етапи на процеса. Програмата е съгласувана с Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ. Европейската стратегия за енергийна сигурност изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на ядрени централи в Европейския съюз. Целта е гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности, сигурността и надеждността при производство на електрическа енергия за населението и промишлеността на страните членки на ЕС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: