Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството пусна стотици обществени поръчки преди оставката
Автор: Екип Burgas24.bg 12:21 / 03.07.2014Коментари (8)1457
©
Дни преди оставката на кабинета и с цел да хванат старите разпоредби в Закона за обществените поръчки (ЗОП) министерства и агенции трескаво са публикували обяви за търгове. На 30 юни са подадени общо 147 поръчки за строителство, над 260 за услуги и 186 за доставки. 

В последните два работни дни на юни - 27 и 30 юни, само Агенция "Пътна инфраструктура" е пуснала търгове за 760 милиона лева. Това показват данните на агенцията за обществени поръчки. Експерти предупреждаваха, че измененията в закона, част от които влязоха в сила от 1 юли, а останалите са отложени за октомври, ще доведат до хаос сред възложителите, но депутатите не ги послушаха.

Само на 30 юни пътната агенция е обявила рекордните 54 търга за около 400 млн. лв. Сред тях е ремонтът на пътя Самоков-Ихтиман и Живково-Веринско с прогнозна стойност 20 млн. евро. Търси се и фирма, която да ремонтира различни отсечки на пътя Ямбол-Средец срещу прогнозната сума от 30 млн. евро. На 27 юни пътната агенция пусна и два големи търга за строителство на част от Западната дъга на София и за разширение на пътя Мездра-Ботевград. Общата им стойност е над 360 млн. лв. 

Проблемът е, че и за двата обекта няма осигурено финансиране. За това потвърдиха двама министри - на транспорта Данаил Папазов и на регионалното развитие Десислава Терзиева. Дни преди АПИ да пусне обществената поръчка, Папазов дори обяви, че западната дъга остава за следващия програмен период на програма "Транспорт" и по нея ще се работи с приоритет. На запитване на в. "Сега" от пътната агенция не коментираха големия брой на търговете, обявени в един ден. 

Единствено обясниха, че тръжните документи са подготвени по разпоредбите на действащия към тази дата закон. "Целта е стартиране на проектите по готовите тръжни документи", обясниха от АПИ.

Най-младото министерство - на инвестиционното проектиране, на 27 юни е обявило общо 26 търга. По-голямата част от тях са за строителен надзор, но има и за управление на качеството в министерството за 201 500 хил. лв. без ДДС. Три дни по-късно, в последния ден на юни, от ведомството пускат и още един търг - за създаване на регистър за плановите документи, свързани с устройството на територията. Цената без ДДС е над 380 000 лв. 

Транспортното министерство е обявило търгове за над 4 млн. лв., свързани с инженерни услуги, обучения на чиновниците, покупка на хардуер и др. Далеч по-скромни са били от икономическото министерство, които в последния ден на юни са пуснали само няколко поръчки за 430 000 лв. В земеделието пък търсят фирми за обучения, ремонти и др. за над 1 млн. лв.

С голяма поръчка в последния момент се отчете и Държавна агенция "Национална сигурност". Агенцията откри процедура за доставка и гаранционно обслужване на автомобили. ДАНС ще си купува 84 автомобила. В обявлението не се сочи прогнозна стойност на поръчката.

Ударното обявяване на търгове в последния момент по старото законодателство не е изненада, а експертите предупреждаваха, че кърпенето на закона ще предизвика проблеми. Поради липсата на приет правилник за прилагане на закона голяма част от новите правила, които препращат към такъв поднормативен документ, е отложена за октомври.

При уточняването кое кога влиза в сила обаче парламентът е пропуснал да отложи за октомври два важни текста, свързани с възлагането на поръчки от държавни и общински фирми.

Това са така наречените ин хаус поръчки. Цените при тях, според закона, трябва да се определят с методика. Как да изглежда тя ще се реши при приемането на правилника за прилагане на закона, но изискването за определяне на цената по този ред вече е влязло в сила. За да не нарушат закона, възложителите на такива поръчки ще трябва да чакат до октомври.

Експерти предупредиха, че приемането на закона като цяло ще забави поне с три месеца подготвянето на процедури по новите правила. Такова мнение изказаха и депутати от управляващата коалиция. "Официално предупредих, че ще има проблеми с поръчките. Не трябваше да пристъпваме към промени в закона особено на фона на факта, че животът им ще бъде съвсем кратък. 

Има нова европейска директива и ще се наложи да преработваме сериозно закона", коментира депутатът от "Коалиция за България" Страхил Ангелов. "В закона има системни проблеми и новите правила няма да ги решат. Според мен трябва изцяло нов закон, а не само кръпки. За нас остава неясно как ще се гарантира плащането на подизпълнителите. 

Сред най-сериозните проблеми обаче са липсата на типови договори, за каквито ние настоявахме", каза вчера шефът на строителната камара Иван Бойков. Той разкритикува и предложението обжалването на търговете да бъде 2% от тяхната цена. 

"Ами ако става въпрос за търг за милиони? Това е огромен проблем - по-малките фирми просто няма да смеят да обжалват, дори и да са сигурни, че има проблем", каза още той.



Източник: в. "Сега"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Защо трябва да се чака 6-ти август, а тая кочина не бъде разпусната още сега?! Дотогава прасетата в нея ще продадат държавата.
на 03.07.2014 г.
+8
 
 
Крали са,крадат и пак ще крадат,ако влезнат пак във власта.По -страшни са от чумата и природните бедствия.По-лакоми са и от зелените скакалци.Като лефера са- яде,повръща и пак яде.
+7
 
 
Бързат да пуснат "баницата" за разпределяне. Да се погрижат за себе си, че после няма да могат. Прав е Цветан Василев: Не бива политиците да определят как да се развива бизнесът! Бизнесът трябва да е независим от политиците!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: