Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът иска хора и военна техника за охрана на границата с Турция
Автор: Екип Burgas24.bg 11:59 / 27.08.2016Коментари (0)1659
© Burgas24.bg
Днес на работен обяд германската канцлерка Ангела Меркел ще разговаря с колегите си от България, Словения, Хърватия и Австрия. Три са основните теми на разговора им - защита на външната граница на ЕС, бежанската криза, политиката на ЕС без Великобритания. 

Срещата е част от дългия дипломатически маратон, който проведе Меркел през тази седмица. Тя се срещна с 15 свои колеги, за да подготви срещата на върха в Братислава на 16 септември в Братислава. И на разговора с Борисов и колегите му днес, и на срещата в Братислава няма да бъдат взимани решения. Става дума за съвместни дискусии, по време на които членките на ЕС трябва да поставят своите виждания за развитието на ЕС в бъдеще и да се направи опит за постигане на компромис. 

Борисов има няколко сериозни теми, които ще постави днес. Те не са нови за канцлера Меркел - двамата вече са ги обсъдили в телефонен разговор в края на юли, съобщиха от правителствената служба в Берлин.

България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на "Фронтекс". В телефонния им разговор Меркел е уверила Борисов, че ще се застъпи за искането му и пред Европейската комисия. 

Разговори между двете министерства на вътрешните работи също е имало през тази седмица. На тях България е поискала подкрепа на германското вътрешно министерство при охраната на границата с Турция. 

Борисов поддържа политиката на Меркел в бежанската криза, стана ясно още при дипломатическата совалка на Меркел. Дипломатическите фонтове на България в момента са два - с Турция и със страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия. 

Турция директно заплаши при срещата на Борисов с турския му колега, че ако през октомври ЕС не изпълни споразумението си за отпадане на визовия режим за турски граждани в ЕС, няма да спазва ангажимента си за задържане на бежанците на своя територия и да приема обратно нелегално влезлите, а ще ги пропуска нататък към Европа. Сценарий, който самият Борисов описва като апокалиптичен. Винтервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той заяви, че се страхува от подобно развитие на нещата и се оплака, че България е оставена практически сама с тази заплаха. 

За да отпадне визовият режим обаче, Турция трябва да реформира антитерористични мерки. След пуча и последвалите репресии изгледите ЕС да махне визите клонят към нула. Октомври ще се окаже решаващ за бъдещето на ЕС и може да постави България пред сериозни изпитания, ако не получи подкрепа на страните-членки. Засега такава обаче отказват най-вече страните от Вишеградската група, които настояват бежанците да останат извън техните граници и отказват да се съгласят на плана за релокация и прием на бежанци по квоти - въпреки че миналата година той бе приет от Европейския съвет с тяхно участие.


Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 26
16.08.2016 »
10.08.2016 »
04.08.2016 »
01.08.2016 »
27.07.2016 »
26.07.2016 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: