Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Призовават президента да спаси крайбрежието ни от съсипване
Автор: Екип Burgas24.bg 10:34 / 08.03.2013Коментари (0)1168
©
Отхвърленият от парламента мораториум за Черноморието беше първата много малка стъпка и пореден изпуснат шанс за интелигентно развитие по крайбрежието ни, заявяват от гражданската група "Да спасим Иракли".

Според природозащитниците, след като поредната наглост на Народното събрание доведе до отхвърлянето на предложението за мораториум върху строителството върху край морето във време на безвластие, морална отговорност и задължение на бъдещия служебен кабинет и президента ще бъде спешно да вземат мерки за защитаването на културния и природен ресурс на морския ни бряг.

В началото на тази година "Да спасим Иракли" беше причина и организатор, заедно с Коалиция "За да остане природа в България", на редица протести с искане за незабавни проверки на строителството по Черноморието и незабавно преустановяване на издаването на разрешителни за строежи в НАТУРА 2000 - зоните докато липсва цялостна единна и широко обсъдена визия за устойчивото развитие на морския бряг след повече от десетилетие хаос, алчност и корупция. Разбираемо е, че това не е от интерес за никои управляващи, но е и видно, че промяна трябва да настъпи незабавно, ако искаме да остане красиво и диво място по Черноморието ни.

И докато на Иракли строителството (което впрочем е в свлачищен район) е спряно за момента от ДНСК, без да е ясно докога, хаосът по морето продължава с пълна сила, а концесионерът на Иракли е изградил същинска стена от пясък, което е незаконно в Натура 2000 зона, каквато е Иракли-Емине. Гласуваният след протестите набързо Закон за Черноморието също пренебрегна исканията на граждански групи и експертите за отпадане на т.нар. "изключения" за застрояване на дюни, което ще позволи на магистрали и други инфраструктурни проекти да минават върху тях.

В същото време НС и МРРБ тотално пренебрегнаха исканията на граждански организации и граждани за промени в ЗУТ и хармонизирането му с Орхуската конвенция, което щеше да позволи на граждани да оспорват ТУП/ОУП-ове като засегнати лица. Ако има конкретен начин гражданите да се включват в развитието на Черноморието, това е един от най-демократичните инструменти, гарантиран от Съвета на Европа, които реално го позволяват.

Гражданска група "Да спасим Иракли" застава и зад исканията на Коалиция "За да остане природа в България" да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи.

След като НС не изпълни моралния си дълг към общия за всички българи ресурс - нашето крайбрежие, дълг на президента Плевнелиев и бъдещия кабинет е да гарантират издаването на заповеди за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море, сред които е и Емине-Иракли. Само така доверието в тези институции по тази тема може да започне да бъде градено от нулата в положителна посока. Тези заповеди трябва да включват категорична забрана за ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 01.01.2008 г. и не по-късно.

Гражданската група "Да спасим Иракли" призовава президента Росен Плевнелиев да вземе спешни мерки, за да предотврати съсипването на крайбрежието ни като подпомогне процеса за създаването на визия за устойчивото развитие на района и предприеме възможните за това мерки.

Природозащитниците предупреждават, че сред изключителните проекти, които ни очакват, ако това не се случи са изкуствен остров край Поморие, бетонен "еко-комплекс" на Иракли, съсипване на природната и археологическа стойност на Маслен нос и много други.

Източник: БГНЕС




Още по темата: общо новини по темата: 25
03.05.2015 »
18.01.2013 »
18.01.2013 »
18.01.2013 »
17.01.2013 »
16.01.2013 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: