Проф. Костов: Последни сме в ЕС по всякакви заболявания, нормално е при ваксинация да сме най-зле

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:28 / 27.01.2021
937
"Една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъпка. Но като лекар мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. След тази частична либерализация, която ще направим, след три-четири седмици ще имаме повдигане на заболеваемостта“. Това коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. 

Според него "навлизането на различния щам, който е по-заразен, а и вероятно по-патогенен, ще усложни допълнително ситуацията“. 

"Ние сме на обичайното, логично очакваното последно място по ваксинация. Не може да се оправдаваме с обстоятелствата. Ние сме винаги на последно място в Европа по всякакви заболявания, по липса на превенция и как може да очакваме, че при ваксинацията ще сме по-добре? Това е въпрос на манталитет, на организация, на планиране, на прогноза... Въобще не се изненадвам. Ние сме на първо място само там, където другите са по-назад от нас - по брой клинични пътеки, по най-много болници в Европа спрямо населението. Обаче най-висока смъртност, най-ниска профилактика".

В предаването "12+3“ проф. Костов призова, че "трябва да се удържи и месец февруари, за да излезем на зелено“. 

"Българинът има екстазен характер, ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично. На мен също ми липсва посещението на любимите ми места, но като лекар се страхувам, че либерализирането на ресторантите ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението. А това е опасно... Малко вероятно е досегашните мерки срещу оригиналния щам да доведат до същия ефект при новия. Ние трябва да се отнесем много по-стриктно към индивидуалните и общо-социалните мерки, отколкото да освобождаваме напрежението и да отиваме към по-висока свобода“. 

Пулмологът е категоричен, че все още сме далече от популационния имунитет. 

"Препоръчвам преорганизация на фазата на ваксинацията. Възрастните с придружаващи болести трябва да бъдат придвижени напред... Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Ние се държим като мазохисти, не разбираме, че вървим към лошо, ако не пренаредим ваксинационната програма“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).