Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Вълчев: Веднъж ме поканиха на първа копка на училище до Пловдив, но кметът не се радваше
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 12.09.2023Коментари (0)506
©
Идеята за конституционна реформа я има, за да съществува претекст за формиране на правителство, а не обратното, смята проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет към Софийския университет. По думите му предложенията за промени са оправдание, а не причина.

"Конституционни промени се направиха доста от 1991 година насам, даже твърде много по моя вкус. Акцентът трябваше да бъде върху съдебната система. Но сякаш се работи на парче, направи се само първа крачка. И втора крачка трябва да се направи. Ще ви обясня какво имам предвид. Преди години, когато бях министър на образованието, ме поканиха на първа копка на училище до Пловдив. Отивам, радваме се, ще има ново училище, поливам вода. Но гледам - кметът не се радва. Питам го защо не се радваш. А той ми отговаря - как да се радвам, като вие сте четвъртият министър , който прави първа копка. Горе-долу и с Конституцията е така", коментира пред БНТ проф. Вълчев.

Деканът на Юридическия факултет коментира още и сблъсъкът между президента Румен Радев и управляващите. По-думите му това е “взаимно изгоден конфликт". 

“Има враг, около който казваме - дайте да се обединим. От другата страна също има интерес. Когато има голяма коалиция в едно общество - първата и втората политическа сила, то има опозиция, но тя би трябвало да е по-малка и повече се радикализира. Формирането на такава коалиция обаче доведе до недоволство сред част от избирателите. Защото промяната не се случи. Последните 15 години Борисов управлява и това не се промени. Трябва да си сляп, за да не го виждаш", счита Вълчев.

Според него местните избори едва ли ще бъдат предварителна битка между президентски кандидати и кандидати на управляващата коалиция. Според него избирателите по-скоро ще покажат съотношението между основните играчи, включително и вътре в коалицията.

По повод трагедията с блъснатото 15-годишно момче на ул. "Гурко" в София проф. Вълчев коментира, че когато законодателният орган само увеличава наказателната репресия това не довежда до трайни резултати.

"Трябва да има текущ контрол, а не само промени в закона. Вървим в посоки, в които няма какво да произтече. Не разбирам от охрана на обществения ред, но кантората ми е на улица "Иван Вазов" и всеки ден по няколко пъти минавам покрай Софийския университет. Не съм видял патрулиращ полицай в центъра на София, освен като няма протест. А вие? Това не е нормално."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: