Сериозни проблеми мъчат курортите ни по Черноморието

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:40 / 02.07.2023
2928
Проблеми с инфраструктурата, сметосъбирането, паркирането и хронични неволи със свлачищата продължават да затрудняват работата на курортните комплекси по Северното Черноморие. Това стана ясно от изслушване на представители на "Златни пясъци“, "Св. Св. Константин и Елена холдинг“ и "Албена“ в ресорната парламентарна комисия.

От курортния комплекс "Албена“ дори алармираха за отказ от резервации заради последните събития в Украйна – взривяването на язовир "Нова Каховка" и опасенията за замърсяване на водите на Черно море.

За нас предизвикателство и героизъм ще бъде, ако останем в края на сезона над водата при тези условия и ако не се обърне внимание и не ни се помогне“, казва каза Венцислав Рангелов, директор "Външни отношения и логистика“ в компанията.

Той коментира и предложеният бюджет за Министерството на туризма, който е в размер на 28 млн. лв., без промяна в сравнение с предходната година. И го определи като недостатъчен за сектора. Освен това смята, че туризмът в България, откакто е създадено ресорното министерство през 2014 г., винаги остава на заден план.

Смениха се шестима министри през тези години. Винаги на масата в Министерски съвет ресорните министри са накрая. Тяхната дума почти не се чува“, казва Рангелов.

Той твърди, че тези наблюдения не са само негови, а и на голяма част от бранша. И като цяло се подхожда с една голяма несериозност към сектора и от страна на управляващите, и от страна на бизнеса.

Крачка назад

От "Св. Св. Константин и Елена“ вече не са толкова оптимистични за летния сезон, каквито бяха прогнозите им в началото на годината. Въпреки това за момента няма данни за масови анулации в хотелите, които да са породени от притеснения, свързани с чистотата на морето. Това каза Мирослава Малчева, представител на дружеството, като подчерта, че сега нямат нужда от подобен "изкуствено създаден проблем“.

От "Златни пясъци“ акцентираха върху инфраструктурните проблеми и тези със сметосъбирането. Втора година главният път, който преминава покрай курорта – в посока Кранево, след преасфалтиране, е с разрушени тротоари и спирките са разрушени, дори знаците на спирките са съборени, каза Емил Минчев, представител на "Златни пясъци“.

Друг проблем в комплекса е свързан с 300 преместваеми обекти в комплекса, като за него представителят на "Златни пясъци“ заяви, че спорът е административно-правен, сега са образувани поредните две дела и допълни, че не се очаква до края на сезона да има решение по казуса. Минчев напомни и за дългогодишния проблем със свлачището в местността "Трифон Зарезан“ и за затрудненията, свързани с паркирането в курортния комплекс.

Задължения

Проблемите с помощта, предоставяна от държавата за настаняване на украинските бежанци, не спират. От "Албена“ алармираха, че държавата им дължи 500 000 лева по програмата.

Като още един проблем в курорта беше посочено и свлачище в района на един от плажовете на комплекса, за който дружеството продължава да плаща увеличения с около 30 на сто тази година наем, макар и плажът да е станал неизползваем.

Проблем създава и непочистеното корито на река в района на защитената територията Балтата. Реката минава покрай един от хотелите в комплекса, който пострада през 2012 г., когато заради наводнение се наложи евакуация на хора с хеликоптер. Търсят се около 3 млн. лева за почистване на коритото на реката“, съобщи представителят на "Албена“.

Друг проблем, за който той разказа, е свързан с договор с Министерството на туризма относно фиксирана цена за шезлонг и чадър по седем лева. Впоследствие обаче наемната цена на всички плажове и за концесията се повишава, а в същото време на концесионерите не им е разрешено по договор да променят цените. Представителят на "Албена“ поиска анекс към договора с Министерството на туризма и комплексът да получи възможност да определя цените на плажните съоръжения.

В края на заседанието Цончо Ганев ("Възраждане“), който е председател на комисията, поиска от присъстващите на заседанието представители на Министерството на туризма да изпратят становища по повдигнатите от курортните комплекси проблеми – както до комисията, така и до дружествата, пише economic.bg.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1106):
05.02.2024 Цените на чадърите и шезлонгите на плажа скачат нагоре!
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
11.10.2023 Късметлия намери часовник за 300 000 лева на централния плаж на Слънчев
бряг
10.10.2023 Настояват за нов регламент на системата олинклузив
Още новини от Национални новини:
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Райските кътчета в Родопите с водопадите
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Борисов: Битката е кой да е най-кресливата опозиция
Доц. Кунчев: Броят на комарите ще бъде много голям, ако не се обр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).