Синдикатите: Кабинетът "Орешарски" съкращава администрацията от зор, защото не стигат парите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
10:46 / 15.10.2013
2329
Кабинетът "Орешарски" прибягва до съкращаването на администрацията заради изчерпаните финансови ресурси на държавата. Това мнение изразиха синдикалните лидери Пламен Димитров от КНСБ и Константин Тренчев от КТ "Подкрепа" в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV.

Те бяха категорични, че мярката не е била съгласувана с работническите организации, като изразиха съмнение дали е съгласувана и с членовете на кабинета.

"Питайте министър Адемов кога е научил за съкращенията. Повтаря се един сюжет - като финансов министър Пламен Орешарски научи за плоския данък от медиите", коментира Константин Тренчев.

"Прави се от зор, защото не стигат парите", категоричен е той. 10-процентни съкращения ще засегнат 18 000 души, а фискалният ефект продължава да бъде неясен, допълни Пламен Димитров, според когото оптимизацията на администрацията трябва да бъде съпътствана от въвеждането на електронно правителство.

И двамата синдикални лидери се съгласиха, че администрацията е "наистина раздута", но са против съкращаване на принципа, предложен от финансовия министър Петър Чобанов.

"Писмото от Министерството на финансите, изпратено до десетки структури, императивно иска данни за финансите си при 10% съкращения", обясни Димитров, опровергавайки вчерашното уверение на социалния министър Хасан Адемов, че мярката няма да бъде прилагана механично.

"Няма агенция, която е пропусната. До вчера трябваше да се предоставят данните, а утре Министерският съвет ще обсъжда къде и колко да се съкращава", добави Димитров.

"Няма да допуснем съкращения в приходните агенции, в социалното министерство и в контролните органи - структурите, които са важни за бюджета, не трябва да се пипат", подчерта Пламен Димитров.

"Държавната администрация наистина е раздута, има структури, които ако изчезнат, няма и да разберем, има и други, в които хората не достигат. Това обаче не се прави за ден-два", допълни Константин Тренчев.

Според него оптимизацията на администрацията е трябвало да бъде част от предизборните програми на партиите, но всички се страхували от такива обещания. "Не беше обаче и в правителствената програма на кабинета "Орешарски"," отбеляза още председателят на КТ "Подкрепа".

Протестен заряд

Синдикалните лидери прогнозираха избухването на нови протести през зимата, защото много недофинансирани сектори имат голям протестен заряд.

"Ако няма качествен бюджет с по-голям приход и по-големи разходи при запазване на дефицита до 2%, предстоят нови протести", обясни Пламен Димитров, който изреди няколко сектора с огромен потенциал за недоволство: въгледобив, енергетика, Напоителни системи, БДЖ, пощи.

"Аз отдавна казвам, че ако няма промени в енергетиката, тя ще повлече цялата държава", коментира Константин Тренчев.


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Днес е един от най-важните дни в годината
Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш
Догодина пътуваме от и до морето с частни влакове на българска ко...
70% от анкетираните родители на деца с аутизъм са ставали обект н...
България и САЩ започват автоматичен обмен на данъчна информация
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).